Değişim Rüzgârları: Anadolu’da Çevre ve Toplum

• Yayınevi:Koç Üniversitesi Yayınları
  • Seri: Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED)
  • Editörler: Christopher H. Roosevelt ve John Haldon
  • Yazarlar: Bülent Arıkan, Eleni Asouti, Semih Çelik, Mustafa Doğan, Uğur Doğan, Warren Eastwood, Hugh Elton, Josh England, Patrick Free, Anneley Hadland, John Haldon, Adam Izdebski, Ceren Kabukcu, Ahmet Köse, Fikri Kulakoğlu, Christina Luke, Lee Mordechai, James Newhard, Aziz Ören, Charlotte Pearson, Neil Roberts, Christopher H. Roosevelt, Çetin Şenkul, Tevfik Emre Şerifoğlu, Madelynn von Baeyer
  • Çeviren: Neyire Kar
  • Dil:Türkçe (Bu yayının İngilizce versiyonu da bulunmaktadır: Winds of Change: Environment and Society in Anatolia)
  • Kategori: Arkeoloji, Tarih, Çevresel Tarih, Çevresel Arkeoloji, Anadolu
  • Sayfa Sayısı: 304
  • Boyut:19,5 x 25 cm
  • Baskı: 1. baskı, Ekim 2022
  • ISBN: 978-605-8022-30-8

Son yıllarda çevresel ve iklimsel koşulların geçmiş insan toplumları üzerindeki etkileri hem bilim camiasının hem de halkın önemli ölçüde ilgisini çekmiştir. Anadolu’nun Asya, Avrupa ve Afrika kavuşumu ve üç iklim sisteminin kesişimindeki konumu, bu tür etkilerin incelenmesi için çok uygun bir ortam sağlar. Anadolu, bilhassa arkeologlar, tarihçiler ve iklim bilimciler arasındaki yakın işbirliğinin önemine dikkat çekerek iklimsel unsurların sosyopolitik örgütlenmeyi ve tarihsel evrimi nasıl etkilediğine dair pek çok varsayıma karşı çıkar.

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nin (ANAMED) düzenlediği 15. Uluslararası ANAMED Yıllık Sempozyumu’ndan alınan yüksek çözünürlüklü arkeolojik, metinsel ve çevresel verileri geçmiş iklimlere ilişkin daha uzun vadeli ve düşük çözünürlüklü verilerle bütünleştiren makaleler, birkaç binyıl boyunca toplumsal değişimin altında yatan nedenleri araştırarak iklim değişikliği dönemlerinin güncel kanıtlarını ve buna verilen insan tepkilerini sergiler.