Scroll Top

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest

podcast47
Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü Kütüphanesi

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest, Şubat ayı konuğumuz Meltem Doğan Alparslan’dı. Kendisiyle, Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü (TEBE) ve Kütüphanesi ile ilgili güzel bir sohbet gerçekleştirdik. Enstitünün geçmişi, bugünü ve geleceğiyle ilgili bilgilere erişebileceğiniz bu yayında ayrıca kütüphanenin kuruluş aşaması, süreci ve şimdiki durumuyla ilgili de birçok detay bulabilirsiniz.

podcast46
Gravür Dünyası: Dijital Gravür Kütüphanesi

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest, 2024 Ocak ayı konukları Selma Gürbüzer ve Uluğşad Gürbüzer’di. Kendileriyle, birlikte kurmuş oldukları “Gravür Dünyası: Dijital Gravür Kütüphanesi” üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Gravürün tanımından, dijital kütüphanenin kuruluşuna ve nasıl kullanılacağına dair gerçekleştirdiğimiz bu sohbeti dileriz sizler de keyifle dinlersiniz!

podcast45
İstanbul Moda Akademisi Kütüphanesi

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest, Ekim ayında İstanbul Moda Akademisi (İMA) Kütüphanesi Öğrenim Kaynakları ve Kütüphane Asistanı Rabia Kaplan’ı ağırladı. Rabia Kaplan ile İMA Kütüphanesinin koleksiyonu, kullanım koşullarını, moda/sanat kütüphanelerini ve çok daha fazlasını içeren bir sohbet gerçekleştirdik.

382908354_6041616482605913_2535389046849428176_n
Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest podcastımızın Ekim ayı konuğu Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi’nin (AGAVAM) konservasyon uzmanı Başar Soysal idi. Bu yayında AGAVAM ve Ara Güler Müzesi’nin kuruluşu, arşivin zengin içeriği, Ara Güler’in oluşturduğu arşiv sistemi ve bu yapının devamı, fotoğraf konservasyonundaki ince detaylar, sergiler, dijitalleştirme projelerini içeren pek çok konuyu konuştuk. Keyifli bir bölüm sizleri bekliyor.

370362723_861740525323610_3279876403128259554_n
Akbank Sanat Kütüphanesi

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest Ağustos ayı konuğu AKBANK Sanat Kütüphanesi Sorumlusu Hanife Yalçın’dı. Hanife Hanım ile gerçekleştirdiğimiz bu güzel sohbetten dileriz sizler de bizim kadar keyif alırsınız.

364002094_811694314001816_5736687927220879986_n
Bursa Kent Arşivi’nin Tarihçesi: Bursa Belgeliği

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest Temmuz ayı yayınında Bursa Belediyesi Kütüphaneler Şube Müdürü Arzu Kuzgun’u ağırladık. 1996 yılında Bursa Belgeliği olarak arşiv çalışmalarını başlatan ekibin içerisinde yer alan Arzu hanım, Türkiye’nin ilk kent arşivlerinden Bursa Belediyesi Kent Arşivi’nin kuruluş ve gelişim sürecini bizlerle paylaştı. Bir kent arşivinin oluşum süreci, yerel yönetimde arşivcilik çalışmaları ve arşiv yönetim sistemleri ile ilgili merak ettiklerinizi bu podcastte öğrenebilirsiniz!

355159854_996056958237973_5138051211364896460_n
IRCICA Kütüphanesi ve Arşivi

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest Haziran ayı konuğu IRCICA Kütüphane ve Arşiv Bölüm Müdürü Didar Bayır’dı. Didar Hanımla, IRCICA Kütüphanesi ve Arşivi hakkında detaylıca bir sohbet gerçekleştirdik. Ayrıca kendisinin kütüphanecilik kariyeri hakkında bilgiler edinerek, Bilgi ve Belge Yönetimi öğrencilerine ve yeni mezunlarına tavsiyelerini de aldık. Keyifli dinletiler!

anamed_podcast_zeynep_taskin_hrant_dink_vakfi
Hrant Dink Vakfı Arşivi – Zeynep Taşkın

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest Mayıs ayı yayınında Hrant Dink Vakfı Koordinatörü Zeynep Taşkın’ı ağırladık. Zeynep Hanım’la, Hrant Dink Vakfı arşivinin kuruluşunu, içerdiği koleksiyonlar ve bu koleksiyonlarla ilgili projeleri konuştuk. Hrant Dink’in, Hagop Ayvazı’ın arşivleri, Nefret Söylemi arşivi ve daha nice çalışmalardan bahsettiğimiz bu yayını kaçırmayın, keyifli dinletiler dileriz.

sinematek
Sinematek/Sinema Evi Kütüphanesi – Safiye Türker

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest Nisan ayı konuğu Sinematek/Sinema Evi Kütüphanesi Sorumlusu Safiye Türker’di. Safiye Hanımla, kendi kariyer yolculuğunu, sinematek kavramını, dünyadaki sinematekleri ve Sinematek/Sinema Evi Kütüphanesi üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Sanata ve sinemaya meraklı, bu konularla ilgili kitaplara ulaşmak isteyen herkesin ilgisini çekecek bu yayınımızı dileriz keyifle dinlersiniz!

irem_emine-hanim_poster
Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi – Emine Hatun Gür

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest Ekim ayı konuğu Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi Teknik Hizmetler Şube Müdürü ve Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Emine Hatun Gür’dü. Emine Hanımla, kendisinin kariyer yolcuğunu, Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi ve çokça da Türk Kütüphaneciler Derneği ile ilgili bir sohbet gerçekleştirdik. Bilgi ve Belge Yönetimi öğrencileri, genç meslektaşlar ve alanda uzmanlarla birlikte neler yapabiliriz, hangi sorunların üzerine eğilebiliriz sorularına cevap aradığımız bu yayınımızı dileriz siz de keyifle dinlersiniz!

cengiz-kirli
Boğaziçi Üniversitesi Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi – Cengiz Kırlı

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest yayınının bu ayki konuğu Prof. Dr. Cengiz Kırlı. Boğaziçi Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi’ni konu alan bu podcastte merkezin kuruluş sürecini, tamamlanan çalışmalarını ve kurumsal sürdürülebilirliğini ele aldık. Bu röportajın merkezin kapatılmadan evvel yapılan son röportajı olacağını üzüntüyle hiç tahmin etmiyorduk. Bu değerli sohbeti kaçırmayın!

anamed_podcast_ecem_tan_poster
Gaziantep Kent Arşivi ve Araştırma Merkezi – Ecem Tan

ANAMED Kütüphane Konuşmaları’nın bu ayki konuğu Gaziantep Kent Arşivi ve Araştırma Merkezi Yöneticisi Ecem Tan. Kendisiyle Gaziantep Kent Arşivi ve Araştırma Merkezi’nin çalışmalarını ele aldık. Merkez’in arşivinin kuruluşu, bir kent arşivi olarak koleksiyon geliştirmede öncelikleri, araştırmacıların erişimi, sözlü tarih ve yayın projeleri ve daha bir çok konuda bizleri bilgilendirdi.

WhatsApp-Image-2022-06-20-at-14.11.08
Devlet Arşivleri’nin Dünü ve Bugünü – Mehmet Canatar

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest podcastımızın bu ayki konuğu Prof. Dr. Mehmet Canatar. Devlet Arşivleri Başkanlığı’na bağlı olan Osmanlı Arşivleri’nin 1980’lerden bu yana kurumsallaşma sürecini ele aldığımız bu podcastte, Prof. Dr. Mehmet Canatar, Osmanlı Arşivleri’ndeki çalışmalarından, o dönemki deneyimlerini ve kurumun yakın tarihini bizlere anlattı.

muharrem-yilmaz_poster
Yurtdışında Kütüphanecilik ve Kristiana Üniversitesi Kütüphanesi – Muharrem Yılmaz

ANAMED Library: Burada Konuşmak Serbest Podcast, kütüphanecilik yayınının yeni bölümünde Kristiana Üniversitesi Kütüphanesi’nden Muharrem Yılmaz’ı ağırladık. Kendisiyle, Norveç’te kütüphanecilik kariyerinin nasıl başladığından, buradaki kütüphanecilik anlayışına kadar detaylı bir sohbet gerçekleştirdik. Dileriz sizler de bu sohbetten keyif alırsınız.

WhatsApp-Image-2022-07-07-at-15.46.29
İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi – Güneş Çetinkaya Şerik

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest’in şubat ayı arşivcilik yayınında, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda Öğretim Görevlisi Güneş Çetinkaya Şerik’i ağırladık. Bu sohbette, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi’ni ele aldık. Arşivin içerdiği koleksiyonları, İSTKA desteği ile Türk Müziği Kültür Mirasının Dijitalleştirilmesi projelerinden, araştırmacıların erişimi ve bağışlar konularından bahsettik. Türk musiki tarihi açısından çok değerli olan bu arşivi keşfetmek istiyorsanız, bu podcastı kaçırmayın!

anamed_podcast_isam_poster
İSAM Kütüphanesi Arşivi – Kenan Yıldız

2022 yılının ilk arşiv konulu ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest yayınında, İSAM Kütüphanesi Arşivi Sorumlusu ve Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Yıldız’ı ağırladık. Bu yayınımızda İSAM Kütüphanesi Arşivi’ni konuştuk. Arşivin oluşum tarihini, kataloglama ve dijitalleştirme ile ilgili süreçlerini ve projelerini ele aldık.

Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi – Begüm Başoğlu Öner

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest Aralık ayı kütüphanecilik yayını konuğu Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi küratörü, eğitmen ve yazar Begüm Başoğlu Öner oldu. Kendisiyle, dolu dolu geçen sohbetimizi mutlaka dinlemelisiniz! Kütüphanenin AKM’ye taşınma süreci ve bu yolculuğun arka planındaki tarihsel geçmişi Begüm Hanım’dan dinlemek oldukça keyifliydi. Genel olarak sanat kütüphaneleri özel olarak da Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi ile ilgili duymak isteyeceğiniz çok şeyi bu podcast yayınında bulabileceksiniz!

IFLA: Inspire, Engage, Enable and Connect – Tonia Arahova

2021 için son konuğumuz mevcut IFLA Başkanı Tonia Arahova. IFLA’daki eylem ve planlarının yanı sıra uluslararası kuruluşlar ve komitelerdeki uzun kariyeri ve katılımından yararlanarak, stratejik reform yönetimi, uluslararası gruplara gönüllü katılımın faydaları, iyi tasarlanmış ve yürütülen hizmet ve araçların etkisi gibi konuları vurgulamaktadır. Keyifli dinlemeler!

It’s All About Glam, Big Data & Innovation – Milena Dobreva

Bulgaristan’daki Sofya Üniversitesi’nde Doçent olan Dr. Milena Dobreva, 5. uluslararası konuşmacımızdır. Uzun bir akademik ve çalışma deneyimine sahip olan ve sayısız projede yer alan Milena; dijital dönüşüm, inovasyon laboratuvarları, dijital beşeri bilimler, büyük dijital kültürel koleksiyonlar, yanlış bilgilendirme ve sosyal medya gibi trend konularındaki görüşlerini bizlerle paylaştı.

Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV) Arşivi – Erol Ülker ve Sibel Servet Sular

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest yayınımızın arşivcilik ile ilgili yeni bölümünde Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı’nın (TÜSTAV) arşivini ele aldık. Bu bölümde TÜSTAV Vakıf Başkanı, Erol Ülker ve TÜSTAV Arşivden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi, Sibel Servet Sular’ı ağırladık. Kendileriyle TÜSTAV arşivinin kuruluşu, arşivin sosyal bilimler araştırmalarındaki önemi, çalışmaları ve gelecek projeleri ile ilgili kapsamlı bir söyleşi gerçekleştirdik. Bu değerli arşivi keşfetmek için bu podcastı dinlemenizi tavsiye ederiz!

ADA Üniversitesi Kütüphanesi ve Azerbaycan’da Kütüphanecilik – Vafa Mammadova

ANAMED Library: Burada Konuşmak Serbest Ekim ayı yayınımızda ADA Üniversitesi Kütüphanesi’nden Vafa Mammadova’yı ağırladık. Kendisinin okuma aşkının onu nasıl kütüphanelere yönlendirdiğini, kütüphaneciliğin ilerlemesi ve gelişmesi için neler yapılması gerektiğini, Azerbaycan’daki kütüphanecillik anlayışıyla ilgili çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi’nde de ağırladığımız Vafa Mammadova’nın mesleğe olan tutkusunun yansımasını bu sohbette bulabilirsiniz.

 İşbirlikçi Eylem Aracı Olarak Ön Cephede Akademik Kütüphaneler – Gülçin Cribb

Gülçin Cribb, uzun bir uluslararası deneyime sahip tanınmış bir Türk Kütüphanecisidir.

 

Kısa süre önce emekli oldu, Avustralya ve Singapur’daki kütüphanelerde yıllarca görev yaptı ve şu anda IFLA, Akademik ve Araştırma Kütüphaneleri Bölüm Başkanlığını yürütüyor.

Sohbetimiz Akademik ve Araştırma Kütüphaneleri, bunların Akademik topluluk üzerindeki etkileri, ortaya çıkan teknolojik ihtiyaçlar ve son zamanlardaki salgın zorunlulukları nedeniyle gerekli dönüşüm, kütüphane kullanıcıları ile bağlantılı olarak kütüphane fiziksel ve dijital alanlarının önemi, kütüphanenin temel rolü üzerine odaklandı. Ayrıca işbirliği ve erişim ve IFLA “Akademik ve Araştırma Kütüphaneleri” bölümünün misyonu ve faaliyetleri gibi konular üzerinde de konuştuk.

Podcast’in sonundaki genç kütüphanecilere tavsiyeyi kaçırmayın!

Makedonya Güney Doğu Avrupa Üniversitesi ‘Max van der Stoel’ Kütüphanesi – Elmadina Abdulahi

Temmuz ayının konuğu Makedonya’dan, Doğu Güney Doğu Avrupa Üniversitesi ‘Max van der Stoel’ Kütüphanesi’nden Elmedina Abdulahi oldu. Elmedina Hanım ile Makedonya’daki kütüphanecilik sisteminden, çevre duyarlılığından, katıldığı organizasyonlardan ve daha birçok şeyden konuştuk. Çok keyifli ve öğretici geçen bu sohbeti dileriz sizler de severek dinlersiniz!

ÇEKÜL Vakfı’nın Arşiv Çalışmaları – Ayşen Kılıç Özarslantürk

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest podcastının 26. yayınında ÇEKÜL Vakfı’nın Bilgi ve Belge Merkezi Koordinatörü Ayşen Kılıç Özarslantürk’ü ağırladık. Kendisiyle ÇEKÜL Vakfı’nın arşiv çalışmalarını konuştuk. Ayşen Kılıç Özarslantürk, ÇEKÜL Vakfı’nın amacını, arşivin oluşumunu, gelişimini ve kullanımını bizlere aktardı. Bu podcastı dinleyerek Çevre ve kültür değerlerinin korunmasına büyük katkı sağlayan ÇEKÜL Vakfı’nın Bilgi ve Belge Merkezi yaptığı çalışmalarını ve projelerini öğrenin!

Kütüphanelerin Rollerini Güçlendirme ve Genişletmede Ortaklıkların Değeri – Giannis Tsakonas

ANAMED Kütüphanesi Podcast’inin 3. uluslararası konuğu, Yunanistan’dan  Patras Üniversitesi Kütüphane ve Bilgi Merkezi Direktörü Dr. Giannis Tsakonas’tı. Bu yayın, dijital kütüphaneler ve kurumsal arşivler, kaliteli hizmetler ve resmi kurumlar için değerlendirme ve bunların faaliyetlerinin önemi ve kütüphanelerin bilgi ve teknolojideki konumunu daha da güçlendirmedeki rolü üzerinde odaklandı.

HEAL-Link Yürütme Kurulunda ve LIBER Yürütme Kurulunda Yenilikçi Bilimsel İletişim Yönlendirme Komitesi Başkanı olarak görev yapan Giannis, kütüphaneleri koordineli eylemler veya politikalarla destekleyen uluslararası ağlara ve işbirliklerine gönüllü katılımın öneminden bahsetti.

Uluslararası Kuruluşlar ve Hizmetlerinin/Gönüllülüğün Önemi – Ertuğrul Çimen ve Filiz Ekingen Flores Mamondi

ANAMED Library: Burada Konuşmak Serbest podcast yayınının Haziran ayı konukları MEF Üniversitesi Kütüphane Direktörü Ertuğrul Çimen ve Boğaziçi Üniversitesi Referans Bölümü Sorumlusu Filiz Ekingen Flores Mamondi’ydi. Türk Kütüphaneciliğini yurtdışında temsil eden iki değerli isimle, IFLA Derneği’ndeki çalışmalarını, bu kurumlarda yapılan çalışmaları, kendilerinin görevlerini, gönüllü çalışmanın mesleki ve kişisel olarak getirileri ve sorumlulukları hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Dinleyenler bu konuşmada ayrıca, uluslararası kuruluşlarda çalışmak isteyen meslektaşlara tavsiyeler de bulabilecekler. İyi dinlemeler!

Arşiv ve Araştırmacı İlişkisi – Gökhan Akçura

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest podcastının 24. Yayınında araştırmacı, yazar, Gökhan Akçura’yı ağırladık. Kendisiyle “Arşiv ve Araştırmacı İlişkisi” konusunu konuştuk. Gökhan Akçura, arşivini oluşturma sürecini, görsel malzemenin öneminin tarihsel değişimi, gündelik yaşam tarihinin bize öğrettiklerini çok kapsamlı bir şekilde bizlerle paylaştı. Çok yönlü bir araştırmacının arşivler ile ilişkisini öğrenmek istiyorsanız bu podcastı kaçırmayın.

Nesin Vakfı Kütüphanesi – Cengiz Kotan

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest’in 23. ve Mayıs ayı konuğu Nesin Vakfı Kütüphane Gönüllüsü Cengiz Kotan’dı. 2014-2018 yılları arasında Kütüphane Sorumlusu olarak çalıştığı Nesin Vakfı Kütüphanesi’ni anlatan Kotan, Nesin Vakfı Kütüphane Gönüllüsü olarak yayınımıza konuk oldu. Nesin Vakfı’ndan ve Kütüphanesi’nden bahsettiğimiz bu yayında, aynı zamanda kütüphanede bulunan kıymetli eserlerden, Aziz Nesin’in vakfı kurma fikrinden, vakfın çocuklar için sağladığı ortamdan da konuştuk. Keyifli dinlemeler!

The Importance of Resource Sharing and Document Delivery – Peter Bae

ANAMED Library Podcast’ın ikinci uluslararası konuğu Princeton Universitesi’nden Akademik Koleksiyonlar Hizmetlerinden Sorumlu Asistan Üniversite Kütüphanecisi Peter Bea idi. Bu podcastte akademik kütüphanelerdeki deneyimlerini aktaran Peter Bea, kütüphane hizmetleri arasında kaynak paylaşımının önemini, özellikle pandemi sırasında kaynak dağıtımında iş birliğinin rolünü, ABD’deki mevcut durumu ve kütüphanelerin nasıl zorlukların üstesinde gelmeye çalıştığını bizlerle paylaştı.

İstanbul’un Tarihini Arşivlerde Keşfetmek: İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü – Kerim Altuğ

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest yayınının Nisan ayı arşivcilik konusu “İstanbul’un Tarihini Arşivlerde Keşfetmek: İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü”idi. İBB Kütüphaneler ve Müzeler Müdürü Kerim Altuğ’u yayınımıza konuk ettik. Kendisiyle İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’nün çalışmalarından, yeni projelerinden, arşivlerin araştırmalara öneminden ve İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı kurumların İstanbul’un tarihi ile ilgili bize sunduklarından bahsettik. Kent tarihinin ve hafızanın korunması, erişilebilir olması ile ilgili yapılan çalışmaları merak ediyorsanız, bu podcastı kaçırmayın! İyi dinletiler!

Arşivcilik ve Kütüphanecilik – N. Defne Gier

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbet, 21. yayınında ANAMED Birim Kütüphanecisi ve podcast sunucusu N. Defne Gier’i ağırladı. Karşılıklı sorularla arşivciliğin, kütüphaneciliğin ve bakış açılarının konuşulduğu bu yayında, ANAMED Kütüphanesi Podcast yayınları nasıl başladı ve nereye doğru gidiyor sorularına da cevap bulduk. Farklı bir deneyim yaşatarak, konuk koltuğunda ağırladığımız Defne Gierle olan sohbetimizden umarım sizler de bizim kadar keyif alırsınız.

Instructional Design in a Library Setting – Leslin Charles

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbet, 21. yayınında ANAMED Birim Kütüphanecisi ve podcast sunucusu N. Defne Gier’i ağırladı. Karşılıklı sorularla arşivciliğin, kütüphaneciliğin ve bakış açılarının konuşulduğu bu yayında, ANAMED Kütüphanesi Podcast yayınları nasıl başladı ve nereye doğru gidiyor sorularına da cevap bulduk. Farklı bir deneyim yaşatarak, konuk koltuğunda ağırladığımız Defne Gierle olan sohbetimizden umarım sizler de bizim kadar keyif alırsınız.

Arşivden Sergiye Yolculuk: Ahmet Piriştina İzmir Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM) – Emrah Sait Erda

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest’ın 20. yayınını Türkiye’nin ilk kent müzesi, Ahmet Piriştina İzmir Kent Arşivi ve Müzesi’nden (APİKAM) Müze ve Sergi Sorumlusu Emrah Sait Erda ile yaptık. Bu sohbette bir kent arşivi olmanın özelliklerinden, arşivin oluşturulmasından, sergilenmesine, senaryo yazımından, sergi metni yazımına ve tasarımına kadar farklı birçok konuyu ele aldık. Galatasaray Göztepe maçındaki yarım kupa hikayesini, İzmir’in çeşitli mekânlarının tarihini ve bir kent arşivinin kent belleğini nasıl etkileyebileceğini öğrenmek istiyorsanız, bu podcast’ı kaçırmamalısınız!

1Kitap1Mekan – Duygu Özdemir

“ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest” Mart ayı konuğu 1Kitap1Mekan Instagram sayfasının kurucusu Duygu Özdemir’di. İyi bir okuyucu olan Duygu Özdemir ile 1Kitap1Mekan Instagram sayfası yolculuğunu, köy okullarına kitap yardımı amacıyla yarattığı markasını, okuma kültürlerini, kütüphaneleri, kütüphanelerin geleceğini konuştuk. Biz sohbet ederken oldukça keyif aldık, dileriz siz de keyifle dinlersiniz!

Türkiye Eğitim Tarihini Aydınlatan Arşiv: İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı – Işık Kansu

ANAMED Library Podcast’ın Şubat ayı arşivcilik yayınına gazeteci, yazar, İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, Işık Kansu’yu konuk ettik. Kendisiyle İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı’nı konuştuk. Bu podcastte arşivinin kuruluşunu, İsmail Hakkı Tonguç ve Köy Enstitütleri ile ilgili belgeleri, 1947’deki Milli Eğitim Bakanlığı binası yangınının Türkiye eğitim tarihine etkisini, İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı’nın çalışmalarını ve projelerini konuştuk. İyi dinletiler dileriz!

Bodrum Mimarlık Kütüphanesi – Suha Özkan

17. podcast yayınımızın konuğu “Bodrum Mimarlık Kütüphanesi” oldu. Prof. Dr. Suha Özkan, sorularımıza içtenlikle yanıt vererek, bize Bodrum Mimarlık Kütüphanesi’ni anlattı. Bodrum’da yaşamak, yerel halkla kütüphanenin ilişkisini bizlerle paylaştı. Keyifli dinlemeler!

Suna ve İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nin (AKMED) Arşivi – Remziye Boyraz Seyhan

ANAMED Library Podcast’ın Ocak ayı arşivcilik yayınının konuğu AKMED Kütüphane Sorumlusu Remziye Boyraz Seyhan’dı. Kendisiyle AKMED Arşivi ile ilgili keyifli ve öğretici bir sohbet gerçekleştirdik. Bu podcast’te AKMED merkezi ve arşivinin tarihsel sürecini, gelişimini, AKMED arşivinin içeriğini, çalışmalarını, arkeoloji ve arşiv ilişkisi ile farklı  birçok bilgi edinebileceksiniz. Keyifli dinletiler dileriz!

ALKEV Özel Okulları Kütüphaneleri ve Türkiye’de Okul Kütüphaneciliği – Şehriban Kızılkaya

2021 yılının ilk “ANAMED Library: Burada Konuşmak Serbest” yayın konuğu ALKEV Özel Okulları Kütüphaneleri Birim Direktörü Şehriban Kızılkaya’ydı. Kendisiyle ALKEV Özel Okulları Kütüphaneleri’nde okul kütüphaneciliği adına neler yaptıklarını konuştuk. Ayrıca, Türkiye’deki okul kütüphanelerinin ve kütüphanecilerinin durumunu da tartıştık. Keyifli dinlemeler!

Türkiye’de Amerikan İlmi Araştırmalar Enstitüsü’nün (ARIT) Arşivi- Zeynep Simavi

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest’in Aralık ayı arşiv konuğu Türkiye Amerikan Araştırma Enstitüsü (ARİT) İstanbul direktörü Zeynep Simavi’idi. Zeynep Simavi ile beraber ARIT’in arşivini, içeriğini, sayısallaştırma sürecini, küratöryel projelerini, arşive erişim ve bağış konularını konuştuk. Simavi ayrıca arşivcilik alanında yurtdışından örnekler vererek neler geliştirilebilir konusunda yeni fikirler sundu. Sohbetimiz ile ilgili detayları öğrenmek için linke tıklayın. Keyifli dinletiler!

Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi – İrem Ünsal Bozkurt

ANAMED Library: Burada Konuşmak Serbest podcast yayınımızın Aralık ayı kütüphanecilik konuğu Özgen Berkol Doğan Kütüphanesi eski sorumlusu yeni gönüllüsü İrem Ünsal Bozkurt’tu. Kendisiyle, kütüphanenin kuruluş amacını, kuruluşundan bugüne kadar neler yaptığını, kütüphane koleksiyonunu ve Türkiye’deki bilinen ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi olmasının avantajlarını ve dezavantajlarını konuştuk. Dileriz bu sohbetimizi keyfile dinlersiniz!

SALT Araştırma’nın Arşivi – Sezin Romi

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest adlı podcast yayınımızın Kasım ayı arşivcilik konuğu Kütüphane ve Arşiv Yönetmeni Sezin Romi’idi. Kendisiyle gerçekleştirdiğimiz “SALT Araştırma’nın Arşivi” temalı sohbetimizde SALT Araştırma’nın Arşivi’nin tarihini, güncel projelerini, açık veri politikalarını ve veri görselleştirme gibi çeşitli çalışmalarını tartıştık. Bu keyifli sohbetin detaylarını bu podcast’te keşfedin!

Muhtar Özkaya Halk Kütüphanesi – Jale Aydemir

“ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest” podcast yayınımızın Kasım ayı kütüphanecilik bölümünde Muhtar Özkaya Halk Kütüphanesi, Kütüphane Sorumlusu Jale Özdemir’i ağırladık. Muhtar Özkaya Halk Kütüphanesi’nin hizmetleri özelinde genel olarak Türkiye’de halk kütüphaneleri ne durumda, ne gibi iyileştirmeler yapılabilir gibi konuları konuştuk. Ayrıca, bu yayında halk kütüphanelerinin kullanıcı profilleri, ideal bir halk kütüphanesi nasıl olmalı, mahalle kültürünün halk kütüphanesine yansımaları gibi başlıklarla ilgili cevaplar da bulabilirsiniz.

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı 30. Yaşını Kutluyor: Türkiye’de Arşivciliğin Bugünü ve Yarını, Kadınların Arşivlerdeki Yeri Sempozyumu – Aslı Davaz

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest adlı podcast yayınımızın Ekim ayı arşivcilik konuğu Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın kurucu üyesi, araştırmacı, yazar Aslı Davaz’dı. Kendisiyle gerçekleştirdiğimiz “Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı 30. Yaşını Kutluyor: Türkiye’de Arşivciliğin Bugünü ve Yarını, Kadınların Arşivlerdeki Yeri Sempozyumu” temalı sohbetimizde 10-11 Nisan 2021 tarihinde yapılacak olan sempozyumu, sempozyumun konularını, kadın merkezli arşivcilik ve toplumsal cinsiyet ve arşivcilik gibi kavramları tartıştık. Hem sempozyumun hem de arşiv alanındaki güncel tartışmaların detaylarını bu podcast’e öğrenebilirsiniz!

Yapı Kredi Araştırma Kütüphanesi – Yaşar Kaya

“ANAMED Library: Burada Konuşmak Serbest” podcast yayınımızın Ekim ayı konuğu, Yapı Kredi Araştırma Kütüphanesi Kütüphane ve Arşiv Yöneticisi Yaşar Kaya’ydı. Kendisiyle  Yapı Kredi Araştırma Kütüphanesi’nin geçmişi, bugünü ve yarını hakkında konuştuk. Güncel durum, gelecekte yapılması planlananların da konuşulduğu bu yayını, dileriz sizler de keyifle dinlersiniz!

Ankara’nın Belleği VEKAM Arşivi – Duygu Kevser Karadağ

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest adlı podcast yayınımızın Eylül ayı konuğu Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulamaları ve Araştırma Merkezi (VEKAM) Birim Kütüphanecisi Duygu Kevser Karadağ’dı. Kendisiyle “Ankara’nın Belleği: VEKAM” temalı sohbetimizde VEKAM Arşivi’nin tarihçesini, arşivde gelişen projeleri, sergileri, bağış süreçlerini ve uzaktan çalışma deneyimini tartıştık. VEKAM Arşivi ile ilgili merak ettikleriniz bu podcast’te bulabilirsiniz!

Goethe Institute Istanbul Kütüphanesi – Sanem Yardımcı

Eylül ayının kütüphanecilik konuğu, Goethe Institut Istanbul Kütüphanesi Kütüphane Hizmetleri ve Bilgi Hizmetleri Müdürü Sanem Yardımcı’ydı. Kendisiyle, Goethe Institut Istanbul Kütüphanesi hakkında kapsamlı bir sohbet gerçekleştirdik. Ayrıca, İstanbul ve Ankara’da yaşamanın farklılıkları, alaylı-mektepli kütüphanecilik, doktora tezi yazarken bir yandan da kütüphanede çalışmak nelere yol açar gibi konuları da es geçmedik.

The Photo Archive of the German Archaeological Institute in Istanbul – Dr. Alkiviadis Ginalis

This month the ANAMED Library Podcast hosted Dr. Alkiviadis Ginalis from the German Archaeological Institute (DAI) in Istanbul. We discussed the Photo Archive of the Institute. In this podcast you may learn about the history of the Photo Archive, the development of its collections and its upcoming new projects! Dr. Ginalis also provides his insights on issues ranging from archives to maritime archaeology and byzantine studies.

Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü – Dr. Elif Yılmaz Şentürk

Ağustos ayı kütüphanecilik yayınımızın konuğu, Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Sayın Elif Yılmaz Şentürk’tü. Elif Yılmaz Şentürk’ten, Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü hakkında genel olarak bilgiler alırken, özellikle bölümün Marmara Üniversitesi kısmıyla ile ilgili konuştuk. Bu yayınımızın, tercih dönemindeki öğrencilere  yardımcı olmasını ummakla birlikte, Bilgi ve Belge Yönetimi bölümüyle ilgili bilgi sahibi olmak isteyenler için de faydalı olacağını düşünüyoruz. Keyifli dinlemeler!

Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunması – Serhat Osman Karaman

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest adlı podcast yayınımızın Temmuz ayı konuğu Sakıp Sabancı Müzesi’nden Serhat Osman Karaman’dı. Kendisiyle “Teknolojik Sanat Eserlerin Korunması” adlı projesini ve bu konudaki gelişmeleri konuştuk. Dijital doğan belgelerin korunmasında arşivciliğin rolünü merak ediyorsanız, cevapları bu podcast’te bulabilirsiniz!

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü – Furkan Sevim

ANAMED Library: Burada Konuşmak Serbest Podcast yayınımızın bu ayki kütüphanecilik konuğu İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi’nden Furkan Sevim’di. Furkan Sevimle, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nü, kütüphaneyi, Türk Kütüphaneciler Derneği’ni ve bir meslek olarak kütüphaneciliğin genel durumunu konuştuk. Kütüphanecilik mesleğine dair eleştiriler ve tavsiyeler bulabileceğiniz bu konuşmayı, sizlerin de keyifle dinleyeceğini umuyoruz.

Koç Üniversitesi Dijital Koleksiyonları’nın Mutfağında Neler Pişiyor? – Senem Acar, Mustafa Ergül

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest Podcast yayınımızda Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi’nden arşiv uzmanlarımız Senem Acar ve Mustafa Ergül ile dijital koleksiyonların görülmeyen yayınlarını konuştuk ve “Koç Üniversitesi Dijital Koleksiyonları’nın Mustafında Neler Pişiyor?” sorusunu keyifle cevapladık.

Bir arşiv koleksiyonunun dijitalleşme sürecini ve yönetimini arşiv uzmanlarından dinlemek isterseniz bu podcast tam size göre!

 

Kütüphaneler ve Tasarım – İpek Yarar, Sina Mater

ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest Podcast yayınımızda MEF Üniversitesi Kütüphanesi’nden İpek Yarar ve Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi’nden Sina Mater ile “Bir kütüphaneci olarak tasarım yapabilme yeteneğine sahip olmanın avantajları/dezavantajları” konusunu konuştuk.

 

Biz sohbet ederken çok keyif aldık, dileriz sizler de bu sohbeti keyifle dinlersiniz.