Scroll Top

Kapadokya Yaz Programı

Tarih: 20 Haziran – 4 Temmuz 2022

Yer: Kapadokya, Nevşehir

Son Başvuru Tarihi: 14 Nisan 2022, 23:59 (GMT+3, Türkiye saatiyle)

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) tarafından, Kapadokya Üniversitesi desteğiyle Kapadokya’da düzenlenen bu 2 haftalık yoğun program, master ve doktora seviyesindeki genç araştırmacıların katılımına açıktır ve arazi çalışmaları, araştırmalar ve sunumlar eşliğinde, Kapadokya’nın Bizans ve Post-Bizans geçmişine ait zengin kültürel mirasın, tarihsel ve sanatsal bağlamda kavramsallaştırma yöntemlerini kazandırmayı amaçlar. Etkileyici volkanik yapısı içerisinde Kapadokya, binden fazla kaya oyma kilise ve şapel (üçte biri önemli boyalı dekorasyon özelliklerini koruyan), manastır, ev, köy, kasaba, mezarlık ve kaleleri de içine alan, Bizans Dönemi’ne ait kaya oyma mimari özelliklerin yaygın bir şekilde görüldüğü bir yerdir. Bölge, materyal kültürü açısından rakipsizdir, ancak yazılı bir tarihi olmadığı için Kapadokya’nın anıtları çoğu Bizans araştırmacısı tarafından yeterince bilinmemektedir.

Program dili İngilizce’dir. Başvuru ve program hakkında detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.

Sonuçlar Mayıs ayı içerisinde açıklanacaktır.
Ayrıntılı bilgi için anamedprograms@ku.edu.tr ile iletişime geçebilirsiniz.

  • Başvuranların Bizans Çalışmaları veya ilgili alanda bir yüksek lisans veya doktora programına kayıtlı olması gerekmektedir.
  • Programın eğitim dili İngilizcedir; Fransızca okuma becerisi tavsiye edilir.

Ders programına buradan ulaşabilirsiniz.
Seminer dersleri konaklamanın yapılacağı otelde yapılacaktır.

  • R.G. Ousterhout’a ait “Visualizing Community: Art, Material Culture, and Settlement in Byzantine Cappadocia” (Dumbarton Oaks, 2017) kitabı dışındaki ders materyallerinin hepsi dijital formatta olacaktır. Bu kitap ise araştırma kütüphanesinde Türkçe ve İngilizce olarak program tarihleri süresince bulunacaktır.
  • İçinde küçük bir araştırma kütüphanesi bulunan bir seminer odası her saatte kullanıma açık olacak.
  • Lütfen seminer raporlarının hazırlanması için kendi dijital kamera ve dizüstü bilgisayarınızın yanınızda olduğuna emin olunuz.

Prof. Robert OUSTERHOUT (University of Pennsylvania)

Dünyaca ünlü Bizans mimarisi uzmanı Robert Ousterhout, doktora derecesini Illinois Üniversitesi’nden aldı. Orada 20 yıldan fazla ders veren ve aynı üniversitenin Mimari Tarih bölümünde profesör olan akademisyen, 2007’den beri University of Pennsylvania Sanat Tarihi Bölümü’nde ders veriyor. Doğu Akdeniz’in yok olmaya yüz tutan mimari mirasını belgeleme ve yorumlama üzerine odaklanan Ousterhout’un en son saha çalışmaları, İstanbul, Kapadokya ve Kudüs’teki Bizans mimarisi, anıtsal resim sanatı ve şehir yaşamı üzerine yoğunlaşmış durumda. 2011’den beri Koç Üniversitesi bünyesindeki lisansüstü seminer ve yaz okulu olan “Kapadokya Yaz Programı” programının müdür yardımcılığını yapmakta. Pensilvanya’da 2008-2016 arasında Antik Çalışmalar Merkezi müdürlüğü yaptı. Dumbarton Oaks üyesi ve üst, kıdemli (senior) üye olarak görev yapmakta. Bunun yanında Birleşik Devletler Ulusal Komite bünyesindeki Bizans Çalışmaları’na ve Kuzey Amerika Bizans Çalışmaları Derneği’ne başkanlık yapıyor. Kitabı Eastern Medieval Architecture (Oxford University Press in 2019), 2021 yılında “Haskins Medal by the Medieval Academy of America” ödülü aldı.

Doç. Dr. Tolga UYAR (Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi)

Doktora derecesini Paris 1, Panthéon-Sorbonne Üniversitesi’nden almış olan Tolga Uyar, başta Kapadokya’daki Bizans anıtsal resmi olmak üzere, Bizans sanatı, mimarisi ve arkeolojisi alanlarında uzmanlaşmıştır. Dr. Uyar 1996 yılından beri birçok yüzey araştırması ve arkeolojik kazı/projede çalışmıştır. « Sanatın arkeolojisi »’ne metodolojik yaklaşımlar, Ortaçağ Akdeniz’inde, yazılı, sözlü, görsel ve maddi kültürler arası etkileşimler, aynı dönemde farklı dinler ve halk inançları arasındaki kesişimler ve sanat üretimine bağlı olarak kimlik sorunsalı ilgi alanları arasındadır. 2011 yılından beri “Kapadokya Yaz Programı” adlı yüksek lisans ve doktora düzeyinde dersler veren Dr. Uyar, 2015 yılından itibaren de Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünde yardımcı doçent olarak görev yapmaktadır.

ANAMED, programı başarıyla tamamlayan bütün öğrencilere sertifika temin eder. Resmi transkript belgesi istiyorsanız lütfen anamedprograms@ku.edu.tr ile önceden iletişime geçiniz.

  • Katılımcılar Gül Konakları‘nda bulunan çift kişilik odalarda konaklayacaktır. Tüm kahvaltılar, akşam yemekleri ve çoğu öğle yemeği program ücretine dahildir. Ücretsiz kablosuz internet servisi vardır.

Uçak bileti ve vize masrafları her katılımcının kendi sorumluluğundadır. Sağlık sigortası tüm öğrenciler için zorunludur.

Koç Üniversitesi COVID-19 Sağlık Konseyi’nin kural ve önerilerine dayanarak, 2022 yazında bir sonraki güncellemeye kadar ANAMED’de aşağıdaki önlemler alınacaktır.

  • Eylül 2021 itibariyle KU kampüsüne ve dolayısıyla ANAMED binasına girebilmek için tüm bireylerin (öğretmen, personel, misafir vb.) tam olarak aşılanmış olması gerekmelidir. Bu yüzden katılımcılar program başlamadan önce e-posta yoluyla COVID-19 aşı karnelerini (son aşılama son 6 ay içinde olmalıdır) paylaşmalıdır.
  • Katılımcılar binaya ve kamu binalarına giriş yapmak ve toplu taşıma araçlarını kullanmak için zorunlu olan HES kodunu almalıdır ve bina girişinde güvenlik görevlilerine göstermelidir.
  • Tüm program katılımcıları (öğrenciler ve eğitmenler), sınıflar dahil kapalı ortak alanlarda her zaman maske takmalıdır.
  • Katılımcılardan birinin testinin pozitif çıkması durumunda katılımcının karantinaya alınmaldır.

2022 dönemi için program ücreti $2500 USD‘dir. Program ücreti ders materyalleri, gezi alanlarına ulaşım, konaklama, kahvaltı, akşam yemekleri ve çoğu öğle yemeklerini kapsar.

ANAMED limitli sayıda ihtiyaç ve başarı bursu imkanı sunacaktır. Tam ve yarım burs seçenekleri mevcuttur. Burs başvurusunda bulunmak için, lütfen yazacağınız Niyet Mektubu’na burs için değerlendirilmek istediğinizi belirten bir paragraf ekleyiniz.

Başvurunuzu tamamlamadan önce “1. Başvuru Koşulları” kısmını incelemeyi ve uygun bir aday olup olmadığınızı kontrol etmeyi unutmayınız. Başvurunun tamamı İngilizce olarak yapılmalıdır.

Başvurunuzu tamamlamak adına Başvuru Formu’nu doldurunuz ve İngilizce yazılmış referans mektubunuzu dilediğiniz eğitmeninizden son başvuru tarihinden önce anamedprograms@ku.edu.tr hesabına iletmesini rica ediniz. Referans mektubu talebi başvuru sahibinin sorumluluğundadır.

Online formun işlevselliğini koruması adına başvurunun tek seferde tarayıcı penceresi kapatılmadan tamamlanması gerekmektedir. Başvuru formunda gerekecek bilgilerin listesi için buraya tıklayabilirsiniz.