Scroll Top

Ekip

Başlıksız-1
Chris Roosevelt
Direktör

Chris Roosevelt (Doktora 2003, Cornell Üniversitesi) Koç Üniversitesi’nde Arkeoloji ve Sanat Tarihi profesörü, Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi direktörü, Kaymakçı Arkeoloji Projesi direktörü, Gygaia Projeleri eş direktörü ve Vehbi Koç Vakfı’nın yeni Sadberk Hanım Müzesi projesinin Yürütme Komitesi üyesidir. American Society of Overseas Research, Archaeological Institute of America ve British Institute in Ankara üyesi, Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Türk Arkeoloji Enstitüsü’nün muhabir üyesi ve Londra’daki Society of Antiquaries’in üyesidir. Başlıca araştırma alanları arasında Anadolu ve Doğu Akdeniz kültürleri ve Coğrafi Bilgi Sistemleri, tarihi hava fotoğrafları, peyzaj modelleme ve uzaktan algılamanın yanı sıra 3D modelleme, yeniden yapılandırma ve görselleştirme dahil olmak üzere geçmişe yönelik çevresel, peyzaj ve dijital yaklaşımlar yer almaktadır. Araştırmaları, Koç Üniversitesi, Merops Vakfı, Alman Arkeoloji Enstitüsü-İstanbul, TÜBİTAK, ABD Ulusal Bilim Vakfı, ABD Ulusal Beşeri Bilimler Vakfı, Fulbright Programı, Türkiye’deki Amerikan Araştırma Enstitüsü, Boston Üniversitesi, Ege Prehistorya Enstitüsü ve Loeb Klasik Kütüphanesi Vakfı tarafından desteklenmiş, monografiler ve editörlü ciltlerin yanı sıra kitap bölümleri ve dergi makalelerinde yayımlanmıştır. Seçilmiş yayınlar için bkz. https://orcid.org/0000-0002-4302-4788.

Buket-Coşkuner
Buket Coşkuner
Yönetici

Kapadokya bölgesinde, mimari ve duvar resmiyle ilgili çalışma yürüttüğü uzun yıllar boyunca bir yandan da sanat ve kültür mirası alanlarında çeşitli işlerde ve Bizans projelerinde çalıştı. Zorlu ve uzun süren akademik ve iş hayatı deneyimlerinin onu ANAMED’de çok sevdiği işine hazırladığını o yıllarda henüz bilmiyordu. 2011 yılında, Uluslararası Sevgi Gönül Bizans Araştırmaları Sempozyumu koordinatörlüğüyle başlayan ANAMED yolculuğu, yıllar içinde üzerine türlü çeşit alanlar ekledi. ANAMED’in üretken ekibiyle birlikte yıllar içinde pek çok yayın, sergi, eğitim faaliyeti ve araştırmaya katkıda bulundu. Araştırmacılara alan açmanın yanı sıra akademik bilginin topluma paylaşılması için ekiple beraber yaratıcı yollar aramaya devam ediyor.

DuyguTarkan
Duygu Tarkan
Araştırma Koordinatörü

Duygu Tarkan, bir arkeolog, dijital kültürel miras alanında doktora adayı ve ANAMED’in araştırma koordinatörüdür. Lisans derecesini İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden aldı. Aynı üniversitede Tarihöncesi Arkeolojisi alanında yüksek lisansına devam ederken Oxford Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Araştırma Laboratuvarı ve Atina Brisith School bünyesinde Fitch Laboratuvarı‘nda eğitim gördü. Orta Anadolu ve Yakın Doğu’da çeşitli arkeolojik yüzey araştırması ve kazı projelerinde yer aldı. Arkeoloji kariyerinin 15 yılını Çatalhöyük Araştırma Projesi‘nde seramik uzmanı olarak geçirdi. Halen Kaymakçı Arkeoloji Projesi‘nde 2. kazı başkan yardımcısı olarak görev almaktadır. Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi ekibine (ANAMED) 2016 yılında katıldı. ANAMED’de burs programı ve araştırma projeleri ile ilgili görevlerinin yanı sıra, önceki kariyerini birleştirerek “Bir Kazı Hikâyesi Çatalhöyük” sergisinin küratörlüğünü yaptı. Buradan edindiği deneyimle, Konya’da Çatalhöyük Kazı Alanı Ziyaretçi Merkezi’ndeki sabit serginin küratörlüğünü üstlendi. ANAMED’in metodoloji çevirileri serisi kapsamında Sanatsal ve Arkeolojik Nesneler için Malzeme Nitelendirme Testleri başlıklı kitabın çevirisini yaptı. Halen Belçika’daki Antwerp Üniversitesi‘nde Arkeolojik Yüzey Araştırması Verilerinin Semantik Web için Modellemesi üzerine doktora araştırmasını yürütmektedir. Başlıca araştırma alanları Anadolu’nun tarih öncesi toplumları, çanak çömlek teknolojileri ve petrografik analizler, arkeolojide sayısallaştırılmış analizler ve dijital yaklaşımlardır.

ORCID: https://orcid.org/0000-0002-4893-1723

Academia.edu: https://ku.academia.edu/DuyguTarkan

Researchgate: https://www.researchgate.net/profile/Duygu-Tarkan

WhatsApp Görsel 2024-01-28 saat 23.59.55_82644d55
Özge Ertem
Editör

ANAMED’in eski araştırmacılarından olan Özge Ertem, tarih alanındaki doktorasını Floransa’daki European University Institute’da (2012), doktora sonrası araştırmasını Harvard Üniversitesi Orta Doğu Çalışmaları Merkezi’nde tamamladı (2016). Çalışmalarında Cumhuriyet dönemi çocukluk ve kültür tarihi; Geç Osmanlı döneminde Anadolu’da açlık ve kıtlığın sosyo-politik ve kültürel tarihi; cemaat, devlet ve toplumlar arası ilişkiler; afet ve gündelik hayat; kıtlıkla mücadele ağları; kıtlık anlatıları ve kıtlık hafızası konularına odaklandı. Boğaziçi, Işık, Koç ve Acıbadem Üniversitelerinde modern tarih, küresel tarih, Osmanlı ve Türkiye tarihi ile uygarlık tarihi dersleri verdi; ANAMED’de kütüphane sorumlusu ve editör olarak çalıştı; farklı kurumlarda ve bağımsız olarak arşivcilik ve akademik editörlük (İAE, Meşher Galeri, Salt) yaptı. BuluTiyatro’da oyuncu ve dramaturg olarak yer aldı (2011–2016). Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi’nde (SU Gender), toplumsal cinsiyet alanındaki aktivist ve sivil toplum çalışanlarını sanat, beden, hikâye anlatıcılığı, yaratıcı yazma yöntemleri ile bakım odaklı topluluk olma/oluşturma pratikleri etrafında bir araya getiren Dönüştürücü Aktivizm ve Cins Adımlar Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri programlarının eşzamanlı koordinatörlüğünü yürüttü (2020–2023). Kısa anlatılar içeren performanslarına, atölye yürütücülüğüne, çeşitli topluluklarla kolektif hikâye anlatıcılığı, hafıza yürüyüşleri ve travma duyarlı kolaylaştırıcılık çalışmalarına devam ediyor.

https://ku.academia.edu/OzgeErtem

387703071_336033992251209_4790946371424398545_n
Emir Alışık
Etkinlik ve Sergi Uzmanı

ANAMED’e bu sene sergi ve etkinlik uzmanı olarak katılan Emir Alışık, YILLIK: Annual of Istanbul Studies’in Bizans Çalışmaları konu editörüdür. Doktora çalışmalarını İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde Bizans düşüncesinin İtalyan Rönesans sanatındaki görünümleri hakkındaki teziyle sürdürüyor. Yüksek lisans eğitimini Central European University Karşılaştırmalı Tarih: Disiplinlerarası Orta Çağ Tarihi Bölümü’nde Geç Bizans dönemi siyasi düşüncesi üzerine hazırladığı teziyle tamamladı. ANAMED ekibine katılmadan önce İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Bizans Çalışmaları bölümünde proje yöneticisi olarak çalışmış olan Emir Alışık, pek çok sempozyum, panel ve sergi organizasyonunda görev aldı; 2021’de Pera Müzesi’nde açılan ”İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”: Popüler Kültürde Bizans sergisinin küratörlüğünü yaptı. Çeşitli bilimsel dergi, popüler mecra ve kitaplara editörlük ve yazı katkısı verdi, podcast programlarında yapımcı ve konuk olarak bulundu. Bizans’ın çeşitli sanat mecralarıyla spekülatif kurgudaki tezahürleri ve tarihyazımının bu olguyu şekillendirmedeki rolü üzerine araştırmalarını çeşitli yayınlar ve bilimsel bildirilerle devam ettiriyor.

Yagmur-Civan-Uyanık-Vesikalık
Yağmur Civan Uyanık
İdari Asistan

Yağmur Civan Uyanık İstanbul Bilgi Üniversitesi, Tarih Bölümü’nden 2017 senesinde dereceyle mezun olup, 2018 senesinde Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon Sertifika Programı’nı tamamladı. İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimine devam ediyor. Farklı kurumlarda öğretmen, öğrenci işleri uzmanı ve yüksek lisans programları idari sorumlusu olarak çalıştı. Geç dönem Osmanlı tarihi, tarihyazımı, etnik şiddet, karşılaştırmalı tarih ve sosyoloji alanları ile ilgileniyof. 2020 yılından itibaren Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde (ANAMED) İdari Asistan olarak görev alıyor. ANAMED araştırmacılarının idari süreçlerinden sorumlu ve ANAMED Çevresel Arkeoloji Projesi (Envarch) online eğitim programı ve atölye eğitimi ile tüm ilgili idari süreçleri yürütüyor. Küçük oğlu ile birlikte annelik serüvenine yeni başlayan Yağmur, seyahat etmekten, belgesel fotoğrafçılığından keyif alır ve kahveyi çok sever!

Academia: https://istanbul.academia.edu/Ya%C4%9FmurCivanUyan%C4%B1k
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ya%C4%9Fmur-civan-uyan%C4%B1k-123906146/

WhatsApp Görsel 2023-04-04 saat 10.15.56
Hilal Küntüz
İdari Asistan

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun olup Boğaziçi Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde eğitimine katkı sağlayan yıllar geçirdi. Arkeolojik projelerde on yıldır çalışmakta olup ANAMED’deki işine ek olarak Taşlık Kilikya Yapı Arkeolojisi (TAKA) projesinde başkan yardımcılığı yapıyor. Hem gümgel arkeoloji projesi hem de bir önceki projesi olan Boğsak Arkeolojik Yüzey Araştırması (BOGA)’nın toplumsal görünürlülüğü üzerinde çalışıyor. Sosyal medya hesaplarıyla aynı olan “bogsakarkeoloji” isimli web adresini dijital sergi olarak hazırladı. Yüzey araştırmalarının kullandığı çeşitli teknolojik gelişmeleri takip eder, dijital arkeolojiye ve toplum arkeolojisine merak duyar. Kendini bildi bileli sanatla ilgili ve çeşitli sanat dallarında eserler verdi. TAKA ve BOGA için grafik tasarım işlerine devam ederken atölye odasında ahşap oyma yapıyor. Daha da boş zaman bulursa bilgisayar oyunu oynuyor.

cigdem
Çiğdem Yıldırım
ANAMED Kütüphane Sorumlusu

İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Bilge Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu ve İstanbul Araştırmaları üzerine yüksek lisansını aynı üniversitede tamamladı. Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi’nde çalıştığı ilk yıllarda  Kataloglama bölümünde, daha sonra Sosyal ve İnsani Bilimler Fakültesi Referans ve Araştırma Kütüphanecisi olarak çalıştı. Koleksiyon geliştirme, araştırma desteği, akademik yazım ve bilgi okuryazarlığı, e-kaynaklar, doküman sağlama hizmetleri, referans yönetim araçları, bibliyometrik analiz ve raporlama, sosyal medya konularında çok sayıda etkinlik, eğitim ve sunum deneyimine sahip. Kütüphane Açık Erişim Ekibi’nde açık erişim yayıncılık ve açık bilim üzerine politika, prosedür ve hizmet geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Koç Üniversitesi Dijitalleşme Programı kapsamında Araştırma Veri Yönetimi çalışma grubunda yol haritası çalışmaları yapıyor ve öğretim üyelerine veri yönetim planı desteği sağlıyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bünyesinde faaliyet gösteren “Türkiye Açık Veri ve Araştırma Verileri Görev Gücü” alt çalışma grubunda Koç Üniversitesi’ni temsilen faaliyetler yürütüyor. Mart 2022’de ANAMED Kütüphane Sorumlusu olarak çalışmaya başladı. ANAMED Kütüphanesinin kurucu üyesi olduğu BiblioPera: Beyoğlu Araştırma Merkezleri Ağı projesi kapsamında 13 partner kurumla işbirliği içinde koleksiyon geliştirme, toplu katalog iyileştirme çalışmalarının yanısıra kütüphaneciler ve araştırmacılar için kütüphane turları organize ediyor.

İrem-Ünal-Foto
İrem Ünal
NIT Birim Kütüphanecisi

İrem Ünal, Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nden 2013 yılında mezun oldu. Üniversite öğrenimi sırasında Bilgi Yönetimi Kulübü’nde çalıştı; bu kapsamda çeşitli etkinlikler düzenledi. Mezun olduktan sonra aralarında Portakal Kültür ve Sanat Evi, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı gibi kuruluşların bulunduğu birçok yerde Kütüphane Sorumlusu olarak çalıştı. 2016 yılından itibaren Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi’ne bağlı olan ANAMED Kütüphanesi’nde Birim Kütüphanecisi olarak çalışıyor. Üniversite ve Araştırma Kütüphaneciliği Derneği (ÜNAK) başta olmak üzere çeşitli sempozyum ve konferanslarda kütüphaneciliğin farklı alanlarıyla ilgili bildiri sunumları yaptı. 2021–2023 yılları arasında Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu’nda yer aldı; “Sayman”lık görevini üstlendi. 2020 yılında, N. Defne Gier ile birlikte sürdürdükleri “ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest” isimli podcast yayınının kurucularından ve gerçekleştiricilerinden biri. Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nde yüksek lisansına devam ediyor.

samet-emre
Samet Emre
ANAMED Birim Kütüphanecisi

Samet EMRE, Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nden mezunu olup İktisat Bölümü’nde çift anadal programını tamamladı. Üniversite öğrenimi sırasında Bilgi Topluluğu Yönetim Kurulu Yazman üyesi olarak 2 sene boyunca görev yaptı ve Bilgi Topluluğu ile birlikte Türkiye’nin dört bir yanında dezavantajlı konum ve bölgelere kütüphaneler kurdu. Mesleki yaşamına Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi Sağlama Birimi’nde başlayan Emre, Elektronik Kaynak Yönetimi ve Kullanıcı ve Erişim Hizmetleri Birimlerinde 2 sene görev yaptı. Bu süre zarfında Bilkent Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi’nden sorumlu fakülte kütüphanecisi olarak da hizmet verdi. Emre, yüksek lisans eğitimine Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nde devam ediyor ve kütüphanelerin ekonomik analizleri üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Emre ayrıca, 2022 yılında 2 yıllık bir araştırma sonucunda profesörü ve arkadaşlarıyla birlikte okuma kültürü alanında çalışan araştırmacılara destek olmak amacıyla 1970 yılından itibaren Türkiye’de yazılmış tüm makale, kitap ve tezleri derleyerek Okuma Kültürü Kaynakçası başlıklı kitabını yayınladı. 2023 yılında Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) Kütüphanesi’nde göreve başlayan Emre, birim kütüphanecisi olarak ANAMED araştırmacılarına ve üyelere bilgi hizmetleri veriyor.

aysen1-scaled
Ayşen Kodan
İdari İşler Yetkilisi

Ayşen Kodan, Selçuk Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden 2010 yılında mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra etkinlik sektöründe çalışmış ve birçok önemli kongre, zirve, film festivali gibi organizasyonlarda görev almıştır. 2016 yılında Koç Üniversitesi ANAMED Danışma Görevlisi olarak başladığı görevine 2022 yılı itibariyle İdari İşler Yetkilisi olarak devam etmektedir. Bir kedi ve bir kız çocuğu annesidir.

Murat-Türk
Murat Türk
Bilgi İşlem Uzmanı