Scroll Top

“Bir Kazı Hikâyesi: Çatalhöyük” Londra’da

Tarih: 12 Ekim – 15 Aralık 2018
Yer: Brunei Galeri (SOAS), Londra
Küratör: Duygu Tarkan
Sergi Yönetimi & Galeri Küratörü:
 Şeyda Çetin
Tasarım: PATTU Mimarlık

Bu sergi ilk kez 21 Haziran 2017 – 18 Şubat 2018 tarihleri arasında ANAMED Galeri’sinde sergilenmiştir.

UNESCO Dünya Mirası Sit Alanları’ndan biri olan Çatalhöyük, iyi korunmuş Neolitik yerleşimin eşsiz bir örneğidir ve onlarca yıldır tarihöncesini anlamak için kilit alanlardan biri olarak kabul edilmektedir. Yerleşimin kendisi ile birikte arkeoloji bilimini kutlayan büyük bir sergi olan “Bir Kazı Hikâyesi: Çatalhöyük”, 12 Ekim-15 Aralık 2018 tarihleri ​​arasında Russell Square’deki Brunei Galeri’de görülebilir. Sergi, zamanının en karmaşık toplumlarından birinin öncü bir kazı ve araştırma projesinin ‘sahne arkasını’ ortaya koyuyor.

Çatalhöyük, Türkiye’nin merkezindeki Konya ovasında yer alan Neolitik bir yerleşmedir. 1993 yılından itibaren Ian Hodder başkanlığında yürütülen kazı çalışması ve bilime evrensel düzeyde katkıda bulunan araştırmalar, güncel ve interaktif sergileme teknikleriyle aktarılıyor. Ziyaretçiler, arkeologların verilere nasıl ulaştığını ve laboratuvarlardaki merak uyandıran bilimsel analizleri etkileşimli olarak deneyimleyebiliyor.

Güncel araştırma tekniklerinin uygulandığı bir platform sunan Çatalhöyük; aynı zamanda yarım yüzyıldan fazla bir süredir birçok arkeolog, araştırmacı, yazar ve sanatçıya geçmişi düşünebilme, yazma, görselleştirme ve yüzyıllar boyu yaşamış birçok nesil hakkında hayal kurabilmek için ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Sergi süresince gerçekleştirilen sanatsal müdahaleler, arkeolojinin çeşitli eserleri nasıl teşvik ettiğinin altını çizerek ve Çatalhöyük’teki yaşamı anlamak için çağdaş perspektifler sunuyor.

Sergi kapsamında, sanatçı Refik  Anadol, Çatalhöyük’te 25 yıl boyunca yürütülen bilimsel araştırmalarda kaydedilen 250.000 buluntuya ait 2,8 milyon girdiyi makine zekâsı algoritmalarını da kullanarak hazırladığı veri heykelinde görselleştirdi. Anadol, 10 ayrı senaryoda verileri birbirleriyle etkileşime açarak, Çatalhöyük Araştırma Projesinin bilgi birikimini arkeoloji, sanat ve teknolojinin ötesinde yeni yorumlamalara ilham olacak bir esere dönüştürüyor.

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) tarafından organize edilen sergi, Çatalhöyük kazısının kıdemli arkeologlarından Duygu Tarkan’ın küratörlüğünde, Şeyda Çetin tarafından kurgulanarak, başta kazı başkanı Ian Hodder olmak üzere tüm Çatalhöyük araştırmacılarının katkılarıyla hazırlandı. Deneyime dayalı sergileme yöntemlerine başvurulan serginin tasarımını ise Yapı Kredi Bankası desteği ile PATTU Mimarlık tarafından yapıldı.

Parallel Etkinlik: 20–24 Kasım 2018 | Sanal Gerçeklik ile Çatalhöyük’ü Deneyimleme

Sanal Gerçeklik projesi, Çatalhöyük yerleşiminin etkileyici bir rekreasyonunu sunuyor. 9.000 yıl önceki yaşamı bir Çatalhöyük binasına geri taşınan ziyaretçiler, Neolitik döneme adım atma şansı elde ediyor. VR ekipmanları sayesinde Çatalhöyük’ün kerpiç evlerinin etrafında yürümek, nesneleri neredeyse yerden almak, çatılardan zamanın mimarisine tanık olmak ve Konya ovasının manzarasını görebilmek mümkün.

SERGİ – Bir Kazı Hikâyesi: Çatalhöyük

EXHIBITION – The Curious Case of Çatalhöyük

ANAMED’in “Bir Kazı Hikâyesi: Çatalhöyük“ sergisi Londra’da.

ANAMED’s “The Curious Case of Çatalhöyük“ exhibition is in London.