• Yayınevi: ANAMED
  • Editörler: Lioba Theis, Su Sultan Akülker, Caroline Mang
  • Yazarlar: Su Sultan Akülker, Klaus Belke, Birgitt Borkopp-Restle, Friedrich Hild, Cedric Huss, Johannes Koder, Caroline Mang, Philipp Pichler, Nina Rannharter, Marcell Restle, Liobe Theis, B. Tolga Uyar, Peter Waldhausl
  • Çevirmen: Yiğit Adam
  • Dil: Türkçe (Bu yayının İngilizce versiyonu da bulunmaktadır: Archival Memories: Marcell Restle’s Research in Anatolia and Beyond)
  • Kategori: Bizans İmparatorluğu, Sanat Tarihi, Tarih
  • Sayfa Sayısı: 192
  • Boyut: 23 x 28 cm
  • Baskı: 1. baskı, Haziran 2019
  • ISBN: 978-605-2116-97-5

1932’de Almanya’nın güneyindeki Bad Waldsee adında küçük bir şehirde dünyaya gelen Restle, Tübingen ve Münih üniversitelerinde sanat tarihi, Bizans araştırmaları ve Hıristiyanlık tarihi alanlarında eğitim aldı. Bir yıl öğrencisi olduğu İstanbul Üniversitesi’nde Almanya ve Türkiye kökenli hocalardan aldığı dersler, Restle’nin önünde yeni ufuklar açtı. Bizans Sanatı’nın yanı sıra İslam Sanatı, Selçuklu ve özellikle de Osmanlı Mimarisi üzerine yaptığı çalışmalar, Viyana ve Münih üniversitelerinde bu alanlar üzerine verdigi dersler, İstanbul ve Anadolu’yu da içine alan tüm Doğu Akdeniz’e yaptığı sayısız araştırma gezileri onu mimari konusunda, özellikle yapıların sistematik bir biçimde belgelenmesinde uzmanlaştırdı.

Arşivin Belleği,” bir yandan Restle’nin bir çalışma gününü nasıl geçirmiş olabileceğine, zamanını nasıl sistematik biçimde planladığına, internetin dahi olmadığı bir dönemde çalışırken kullandığı metotlara dair bilgiler verirken bir yandan da birçoğu artık yalnızca belleklerde kalan kültür varlıklarının kentsel yapı içerisindeki durumlarını retrospektif bir bakış açısıyla sunmayı hedefliyor. Yayının İngilizce versiyonu ise Türkçe versiyonu ile eş zamanlı olarak “Archival Memories: Marcell Restle’s Research in Anatolia and Beyond” ismiyle yayımlandı.

Kitap, Koç Üniversitesi Yayınları ve Yapı Kredi Yayınları mağazalarından temin edilebilir.