Robertson: Osmanlı Başkentinde Fotoğrafçı ve Hakkak

Yayınevi: Vehbi Koç Vakfı

Editör: Bahattin Öztuncay

Çevirenler:Robert Bragner, Mary P. Işın

Dil:Türkçe ve İngilizce (Çift dilli)

Kategori:Osmanlı Tarihi, Fotoğraf

Sayfa Sayısı: 243

Boyut:24 x 31 cm

Baskı: 1. baskı, Kasım 2013

ISBN: 978-975-6959-78-7

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), 19. yüzyıl fotoğraf sanatının önde gelen isimlerinden James Robertson’u, doğumunun 200’üncü yılı anısına düzenlenen sergiyle ağırlıyor. Bahattin Öztuncay’ın küratörlüğünü üstlendiği sergide, Ömer M. Koç koleksiyonundan Robertson’a ait orijinal fotoğraf ve suluboya eserleri yer alıyor.

Mesleki eğitimini Londra Kraliyet Darphanesi’nde tamamlayan Robertson, Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentinde 40 yıl boyunca, Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz dâhil olmak üzere dört Osmanlı sultanına bağlı olarak görev aldı. Altın ve gümüş paraların ve madalyaların desenlerini, kalıp ve modellerini hazırlayan Robertson, 1850’lerden itibaren fotoğrafçılıkla da ilgilenmeye başladı. İstanbul’un ilk 360° panoramik fotoğraflarını çekti. Hem İstanbul fotoğraflarıyla, hem de 1854 tarihli Atina, 1854-55 yıllarında çektiği Kırım Savaşı serileri ve 1857’de hazırladığı Kudüs ve Kahire fotoğraf serileriyle Londra ve Paris’te önemli sergilere katılan Robertson, döneminde büyük bir üne kavuştu.

Serginin küratörü Bahattin Öztuncay tarafından kaleme alınan ve Robertson’un yapıtlarının yanı sıra yaşamından kesitlerin de yer aldığı katalog, sergiyle eş zamanlı olarak yayımlandı.

Kitap, Koç Üniversitesi Yayınları ve Yapı Kredi Yayınları mağazalarından temin edilebilir.