Tarih: 21 Haziran – 17 Temmuz 2021
Başvuru Dönemi: 1 Mart – 1 Nisan 2021, 23:59 (GMT +03:00, Türkiye saatiyle)
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) tarafından düzenlenen bu 6 haftalık yoğun yaz programı, 2021 yazında koronavirüs önlemleri kapsamında 4 haftalık çevrimiçi bir program olarak düzenlenmektedir kapsamında katılımcıların, tarih kitapları, edebiyat metinleri, hukuki belgeler, mahkeme kayıtları gibi farklı türlerde yoğun bir okuma programıyla Osmanlıca metinleri okuma ve çevirme becerilerini geliştirmeyi amaçlanmaktadır. Program materyali de buna göre çeşitli içerik ve anlatı türlerini içermektedir. Dersler, farklı Osmanlıca okuryazarlığı seviyesindeki tüm katılımcılara hitap edecek şekilde tasarlanmıştır. Osmanlıca dersleri, Türkçe ve Arapça dersleriyle desteklenmektedir.
Program dili İngilizce ve Türkçe’dir. Başvuru ve program hakkında detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.
Dersler Zoom üzerinden gerçekleştirilecektir.
Osmanlıca dersleri Pazartesi ile Perşembe günleri arası iki seviyede gerçekleştirilir. Türkçe dersleri Osmanlıca derslerinden sonra, Farsça dersleri ise Cuma ve Cumartesi günü verilir. (bkz: Ders Programı)
Orta seviyedeki derslerde (Pzt-Perş; 16:00-17:00; 17:15-18:15 GMT +03:00, Türkiye saatiyle) katılımcıların Osmanlıca imla ve temel gramer bilgilerine aşina ve orta-seviyedeki basılı yayınları sözlük yardımıyla kolayca okumaya hazır oldukları varsayılır. Ders, çeşitli metin ve el yazmalarıyla tanıştıracaktır. (bkz: Ders İçeriği)
İleri seviyedeki dersler (Pzt-Perş; 16:00-17:00; 17:15-18:15 GMT +03:00, Türkiye saatiyle) öğrencilerin farklı dönemlere ait karmaşık Osmanlı metinlerini sözlük kullanarak çözerken kendilerini rahat hissetmelerini gerektirir. Ders, çeşitli metin ve el yazmalarını kapsayacaktır. (bkz: Ders İçeriği)
Türkçe ve Farsça Sınıflar, öğrencilerin Osmanlıca okuma becerilerini desteklemek için tasarlanmıştır. Osmanlıca okuma ve anlama ustalığı, Türkçe ve Farsça dilbilgisi ve kelime bilgisine iyi bir aşinalık gerektirir. Türkçe ve Farsça derslerinin detayları için tıklayınız.
Tüm öğrenciler için derslere katılım zorunludur. Üstüste derslere katılmayan öğrenciler programdan çıkarılacaktır.
Tüm ders materyalleri eğitmenler tarafından dijital olarak sağlanacaktır.
Dr. Yaşar Tolga CORA (Boğaziçi Üniversitesi) – Osmanlıca Eğitmeni
Dr. Cora, özellikle Anadolu’daki Ermeni cemaatlerine odaklanan geç Osmanlı İmparatorluğu’nun sosyal ve ekonomik tarihinin tarihçisidir. 2016 yılında Chicago Üniversitesi’nden mezun oldu ve daha sonra 2016-17’de Michigan Üniversitesi, Ann Arbor’da doktora sonrası araştırmacı olarak görev yaptı. Cora şu anda Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nde öğretim görevlisi, geç Osmanlı İmparatorluğu, Türkiye Cumhuriyeti ve Modern Ortadoğu tarihi dersleri veriyor.
Gheis EBADI (Berlin Humboldt Üniversitesi) – Farsça Eğitmeni
Gheis Ebadi, Berlin Humboldt Üniversitesi Asya ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü’nde araştırma görevlisidir. Anadolu, Orta Asya ve İran coğrafyası, Kültür, Tarih ve Edebiyat konuları Gheis Ebadi’nin ilgi alanlarıdır. Oğuzname geleneği, Kızılbaş kabileleri ve Kızılbaş kabilelerinin Osmanlı ve İran idareleri üzerindeki etkileri, Alevi ve Bektaşi gibi mezheplerin oluşumu ve yapısı üzerinde çalışıyor. Tahran Allameh Tabatabei Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde (2012-2013), Bilkent Üniversitesi’nde (2013-2015) ve American Councils yaz okulunda (2014) Halk Edebiyatı, Türkçe, Klasik ve Modern Farsça dersleri verdi.
Zeynep Fahriye GÜR – Turkish Instructor
Zeynep Gür, Georgetown Üniversitesi’nde Türkçe eğitmenidir. İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. Yaklaşık 20 yıldır çeşitli kurumlarda, farklı düzeylerde Türkçe dersleri vermektedir.
Dr. Ipek HUNER-CORA (Boğaziçi Üniversitesi) – Osmanlıca Eğitmeni
Dr. İpek Hüner Cora doktorasını 2018 yılında Chicago Üniversitesi Yakın Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Bölümü’nde tamamlamıştır. Araştırma alanları arasında Osmanlı Edebiyatı Tarihi, cinsiyet ve cinsellik çalışmaları ve okumanın tarihi yer almaktadır. Chicago Üniversitesi’nde İleri Türkçe ve Osmanlı Türkçesi dersleri vermiştir. Şu an Boğaziçi Üniversitesi’nde Osmanlıca ve erken dönem Osmanlı Edebiyatı’nda toplumsal cinsiyet ve mekan dersleri vermektedir.
Dr. Hakan KARATEKE (University of Chicago) – Program Koordinatörü
Dr. Karateke, Chicago Üniversitesi’nde Osmanlı ve Türk Kültürü, Dili ve Edebiyatı profesörüdür. Doktora derecesini Almanya’daki Bamberg Üniversitesi’ndeki (1998) Osmanlı ve Türk Araştırmaları’ndan aldı, Viyana Üniversitesi’nde aynı alanda post-doktorasını tamamladı ve Chicago Üniversitesi’ne katılmadan önce Harvard Üniversitesi’nde (2002-08) dersler verdi. Dr. Karateke, yirmi yılı aşkın bir süredir Osmanlı Türkçesini çeşitli düzeylerde ve kurumlarda öğretmektedir. ANAMED’in “Osmanlı Yaz Programı”nın program koordinatörlüğünü üstlenmektedir.
ANAMED, programı başarıyla tamamlayan bütün öğrencilere dijital sertifika temin eder. Resmi transkript belgesi istiyorsanız lütfen anamedprograms@ku.edu.tr ile önceden iletişime geçiniz.
2021 yaz döneminde çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek olan Osmanlıca Yaz Programı’nın program ücreti $1000 USD‘dir.
ANAMED limitli sayıda ihtiyaç ve başarı bursu imkanı sunacaktır. Burs başvurusunda bulunmak için, lütfen yazacağınız Niyet Mektubu’na burs için değerlendirilmek istediğinizi belirten bir paragraf ekleyiniz.
Başvurunuzu tamamlamadan önce “1. Başvuru Koşulları” kısmını incelemeyi ve uygun bir aday olup olmadığınızı kontrol etmeyi unutmayınız.
Başvurunuzu tamamlamak adına Başvuru Formu’nu doldurunuz ve (tercihen İngilizce yazılmış) referans mektubunuzu, (mümkün ise bir dil) eğitmeninizden son başvuru tarihinden önce anamedprograms@ku.edu.tr hesabına iletmesini rica ediniz. Referans mektubu talebi başvuru sahibinin sorumluluğundadır.
Online formun işlevselliğini koruması adına başvurunun tek seferde tarayıcı penceresi kapatılmadan tamamlanması gerekmektedir. Başvuru formunda gerekecek bilgilerin listesi için buraya tıklayabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için anamedprograms@ku.edu.tr ile iletişime geçebilirsiniz.