Çevresel Arkeoloji Eğitim Programı (ENVARCH)


Tarih
: 29-30-31 Mayıs 2020

Yer: Kaymakçı Arkeoloji Projesi, Manisa

Son Başvuru Tarihi: 9 Mart 2020

Pandemi sebebiyle 2020 Çevresel Arkeoloji Eğitim Programı, çevrimiçi bir ders olarak revize edilmiştir.

İkinci ANAMED Çevre Arkeolojisi Eğitim Programı, Manisa’daki Gediz Vadisi’nin Marmara Gölü’ne bakan Kaymakçı Arkeoloji Projesi (KAP) ile işbirliği içinde gerçekleştirilecek. Gygaia Projeleri‘nin ayrılmaz bir parçası olan KAP, Türkiye’nin batısındaki en büyük Geç Tunç Çağı (MÖ 1650–1200) kalesinde ve çevresinde kazılar ve ilgili araştırmalar yaparak geçmiş topluluklarını ve bölgesel ortamlarını anlamak için bütüncül bir yaklaşım benimsemektedir.

Program, çevresel arkeolojiyi katılımcılara tanıtmayı amaçlayan program, araştırma konuları ve metotlarını da kapsayarak zooarkeoloji ve arkeobotanik alanlarına yoğunlaşacak. Eğitim programı kapsamda sunumların yanı sıra aktif katılımlı pratik çalışmalara ve kazı alanı turuna yer verilecek.

2019 yılının Eylül ayında programa katılmış olan Gamze Durdu’nun program hakkında izlenimlerini ANAMED Blog’ta okuyabilirsiniz.

Program dili İngilizce’dir. Başvuru ve program hakkında detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.

 

1. Başvuru Koşulları

  • Orta düzeyde İngilizce yeterliliği önerilir. Ancak başlangıç ​​seviyesinde İngilizce bilen adayların da başvuruları değerlendirilecektir. Farklı seviyelerde İngilizce bilen katılımcıların sunum ve pratik çalışmaları takip etmesini kolaylaştırmak için program boyunca öğretim asistanları hazır bulunacaktır.
  • Program ilgili alanlarda eğitim gören lisans ve lisansüstü öğrencilerinin yanı sıra, Anadolu üzerine çalışan araştırmacılara da açıktır. Tüm eğitim seviyelerindeki katılımcıların başvurması teşvik edilir.


2. Dersler & Aktiviteler

Dersler hem teorik tartışmaları hem de pratik uygulamaları içerecektir (bkz: Ders Programı).
Katılımcılara Kaymakçı Arkeoloji Yerleşmesi’ni tanıtmaya yönelik tur düzenlenecektir.
Program bu sene de alanında tecrübeli bir araştırmacı olan Dr. Canan Çakırlar‘ı ağırlayacaktır.

 

3. Ders Materyalleri

Ders materyallerinin hepsi dijital formatta olacak şekilde düzenlenmiştir. Pratik çalışmalarda başvurulacak referans koleksiyonları ise program süresince katılımcıların erişimine açık olacaktır.

 

4. Eğitmenler

Dr. Müge Ergun (Koç Üniversitesi, ANAMED Bursiyeri)

Şu anda ANAMED’de Çevre Arkeolojisi Bursiyeri olan Müge Ergun, doktorasını İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü ile Paris 1 Panthéon-Sorbonne Üniversitesi’nde (co-tutelle, 2016) tamamlamış; yüksek lisans derecesini ise İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü’nden (2009) almıştır. Dr. Ergun’un arkeobotanik çalışmalar çerçevesinde şekillenen araştırmaları insan-bitki etkileşimleri, günlük ve mevsimsel rutinlerde bitkilere dayalı faaliyetler ile bunların özellikle Güneybatı Asya’da tarımın başlangıcı ve evcilleştirme sürecinde toplulukların ekonomik ve sosyo-kültürel yaşamlarını ne şekilde etkilediğine odaklanır. Son zamanlarda Orta Anadolu (Aşıklı Höyük ve Balıklı) ve Kuzey Kıbrıs’taki (Tatlısu-Çiftlikdüzü/Akanthou-Arkosykos) erken Neolitik dönem (MÖ kal. 9. ve 8. bin yıl) topluluklarını araştıran projelerde çalışmaktadır.

Dr. Hannah Lau (Koç Üniversitesi, ANAMED Bursiyeri)

Şu anda ANAMED’de Çevre Arkeolojisi Bursiyeri olan Hannah Lau, geçmişte yaşamış insanların hayvan yönetiminde kullandıkları uygulamalar ile çevre ve sosyopolitik karmaşıklık arasındaki ilişkiyi incelemek üzere zooarkeolojik verilere başvuran bir antropoloji arkeoloğudur. Doktora derecesini California Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden 2016 yılında alan Dr. Lau’nun tez çalışması Halaf dönemi Domuztepe yerleşmesi (MÖ. kal. 6000-5400) sakinleri arasındaki tarımsal-kırsal üretime dayalı sosyal ve ekonomik işbirliği ile koordinasyonu belgelemek üzerinedir. Yakın Doğu ve Güney Kafkasya’daki bir dizi alanda saha çalışması deneyimine sahip olan Dr. Lau,Türkiye’deki çalışmalarına ek olarak, 2009 yılından bu yana Nahcivan Özerk Cumhuriyeti’nde ve Güneydoğu Azerbaycan’da yer alan Lerik eyaletinde çalışmaktadır

Öğretim Asistanları:
Nami Shin (Doktora Öğrencisi, Koç Üniversitesi)
Şengül Fındıklar (Yüksek Lisans Öğrencisi, Koç Üniversitesi)

 

5. Sertifika ve Transkriptler

ANAMED, programı başarıyla tamamlayan bütün öğrencilere sertifika temin eder.

Kaymakçı, Manisa’dan Marmara Gölü Manzarası.

 

6. Konaklama

  • Katılımcılar yerleşmede yer alan dört kişilik odalarda kalacaktır. Dersler ve pratik eğitimler kazı alanı içerisindeki mekanlarda gerçekleştirilecektir.
  • Program tarihleri boyunca tüm katılımcılara üç öğün yemek sağlanacaktır.


7. Yükümlülükler

  • Vize bedeli ve tüm kişisel harcamalar katılımcıların kendilerine aittir.
  • Tüm katılımcıların kendi imkanlarıyla ulaşımlarını sağlamları beklenir. Ancak, katılımcıların alana ulaşımını kolaylaştırmak adına program başlamadan önce İzmir Havalimanı ile Manisa Otogarı’ndan Kaymakçı ‘ya, program bitiminde ise Kaymakçı’dan Manisa Otogarı ile zmir Havalimanına en az bir tane otobüs seferi düzenlenecektir.
  • Seyahat ve sağlık sigortaları her katılımcı için zorunludur. ANAMED sorumluluk kabul etmemektedir.


8. Ücretler

Program veya kayıt ücreti bulunmamaktadır. Katılımcı olmaya hak kazanmış her adaya program bursu verilecektir.


9. Burs İmkanları 

Burslar şu şekilde kategorilere ayrılmıştır:

  • Program Bursları (Katılımcı olmaya hak kazanmış tüm kişilere verilecektir. Bu burs, program ücretini, Kaymakçı Arkeolojik Yerleşmesi’nde konaklamayı ve program süresince verilecek tüm öğünleri kapsamaktadır. Katılımcıların kişisel masrafları ile birlikte, ulaşım masraflarını karşılamaları beklenir.)
  • Ulaşım Bursu (Yurtiçi gidiş-dönüş bileti 10 katılımcıya verilecektir. Ulaşım bursundan yararlanmak için Niyet Mektubu’nuza bu isteğinizi belirten bir paragraf eklemeyi unutmayın.)

Bu burslar Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) tarafından karşılanmaktadır.

 

10. Nasıl Başvuru Yapılır

Başvurunuzu tamamlamadan önce “1. Başvuru Koşulları” kısmını incelemeyi ve uygun bir aday olup olmadığınızı kontrol etmeyi unutmayınız. Başvurunun tamamı İngilizce olarak yapılmalıdır.

Başvurunuzu tamamlamak adına Başvuru Formu’nu doldurunuz ve İngilizce yazılmış referans mektubunuzu dilediğiniz eğitmeninizden son başvuru tarihinden önce envarch@ku.edu.tr hesabına iletmesini rica ediniz. Referans mektubu talebi başvuru sahibinin sorumluluğundadır.

Online formun işlevselliğini koruması adına başvurunun tek seferde tarayıcı penceresi kapatılmadan tamamlanması gerekmektedir. Başvuru formunda gerekecek bilgilerin listesi için buraya tıklayabilirsiniz.

Son Başvuru Tarihi:9 Mart 2020
Sonuçlar Mayıs’ın ilk haftasından önce açıklanacaktır.


Ayrıntılı bilgi için envarch@ku.edu.tr ile iletişime geçebilirsiniz.