Hakkında

Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi’ne bağlı bir birim olan Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi Kütüphanesi (ANAMED), İstiklal Caddesi üzerindeki Merkez Han’ın ikinci katında hizmet vermektedir. ANAMED ve Suna Kıraç Kütüphanesi işbirliği içinde, Türkiye’nin kültür mirasının korunması, saklanması, kayıt altına alınması ve bu değerli koleksiyonların gelecek nesillere aktarılabilmesi için sayısallaştırma projeleri geliştirmektedir. Koleksiyon içeriği, ANAMED bursiyerlerinin çalışma alanlarıyla paralellik göstermektedir. Kütüphane öncelikle bursiyerlere ve Koç Üniversitesi öğrencileriyle akademik, idari, emekli personeline ve aile üyelerine hizmet vermekle beraber; dışarıdan gelen ve koleksiyonla bağlantılı araştırma yapan tüm lisansüstü ya da bağımsız araştırmacılara belirli koşullar altında açıktır. Merkez Han, ANAMED dışında 3 kütüphaneye daha ev sahipliği yapmaktadır: Hollanda Araştırma Enstitüsü (NIT), Türkiye'de Amerikan İlmi Araştırmalar Enstitüsü (ARIT) ve Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü (TEBE). Kurumlarla ilgili ayrıntılı bilgiye aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz. ANAMED Kütüphanesi'ne erişim Koç Üniversitesi ANAMED kurallarına tabidir ve ANAMED, NIT, ARIT, TEBE Kütüphaneleri Üyelik Sistemi üzerinden gerçekleşmektedir.

ANAMED bursiyerleri, akademik ve idari personeli merkez kütüphane olan Suna Kıraç Kütüphanesi’nin tüm olanaklarından yararlanabilir.

Çalışma Saatleri

Pazartesi: 09:00 - 18:00

Salı - Çarşamba: 09:00 - 21:00

Cumartesi: 10:00 - 18:00

Hollanda Araştırma Enstitüsü (NIT) Kütüphanesi

Hollanda Araştırma Enstitüsü Kütüphanesi, Merkez Han'ın ev sahipliği yaptığı kütüphanelerden bir diğeridir ve ANAMED Kütüphanesi ile aynı ekip tarafından idare edilmektedir. ANAMED ve NIT bursiyerleri ile Koç Üniversitesi bağlantılı kişiler dışında erişim ANAMED ve NIT Kütüphaneleri üyeleriyle sınırlıdır. NIT Kütüphanesi koleksiyonu Türkiye ve çevresinin tüm dönemlerini kapsar, ancak prehistorya arkeolojisi alanında özellikle kuvvetlidir. Kütüphaneyle ilgili daha fazla bilgiye http://tr.nit-istanbul.org/library adresinden ulaşılabilir.

Çalışma Saatleri

Pazartesi - Cuma: 09:00 - 18:00

Türkiye'de Amerikan İlmi Araştırmalar Enstitüsü (ARIT-İstanbul)

Enstitü, 12 Amerikan ve Kanada üniversitesini temsil eden bir grup akademisyen tarafından 1964 yılında kurulmuştur. Ankara ve İstanbul’da olmak üzere iki merkeze sahiptir olan ARIT’in İstanbul Kütüphanesi koleksiyonu Bizans, Osmanlı ve modern dönemleri kapsayan yaklaşık 12.000 monograf başlığına ve 180 adet süreli yayınına sahip yaklaşık 16.000 başlığı içermektedir. Şu anda yaklaşık 5.000 başlık olan Bizans koleksiyonu, 1997'de Prof. Kenneth Snipes'in 4.000 ciltten oluşan bağışıyla kurulmuştur. Monograf koleksiyonunun geri kalan kısmı, genel olarak İslam ve Ortadoğu üzerine çalışmalarla desteklenen Osmanlı ve modern Türkiye çalışmalarına ayrılmıştır. Buna ek olarak, kütüphane, 19. ve 20. yüzyıl Osmanlı Türk tarihi, seyahat ve hatıratlar, misyonerlik tarihi, dergi ve çok çeşitli heyet yayınlarından oluşan Amerikan Misyonerler Heyeti tarafından bağışlanan yaklaşık 3.000 başlıklı koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Daha fazla bilgiye http://ccat.sas.upenn.edu/ARIT/IstanbulCenter.html adresinden ulaşılabilir.

Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü (TEBE)

Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü (TEBE) 1991 yılında kurulmuştur. Kütüphane koleksiyonu Ön Asya Arkeolojisi ve Klasik Arkeoloji ağırlıklı olmakla beraber Prehistorya, Eskiçağ Tarihi, Epigrafi, Hititoloji, Eski Yunan Dili, Latin Dili, Asur Dili, Bizans, Mimarlık ve Restorasyon gibi konularda olup, kütüphanede 5.000’in üzerinde kitap, yaklaşık 1.000 ayrıbasım ve 187 adet süreli yayın bulunmaktadır. 2016 yılından itibaren kütüphane kataloğu çevrimiçi ulaşıma açılmıştır. Daha fazla bilgiye http://turkinst.org/ adresinden ulaşılabilir.

Özel Koleksiyonlar

Kat Planları: