ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest Aralık ayı kütüphanecilik yayını konuğu Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi küratörü, eğitmen ve yazar Begüm Başoğlu Öner oldu. Kendisiyle, dolu dolu geçen sohbetimizi mutlaka dinlemelisiniz! Kütüphanenin AKM’ye taşınma süreci ve bu yolculuğun arka planındaki tarihsel geçmişi Begüm Hanım’dan dinlemek oldukça keyifliydi. Genel olarak sanat kütüphaneleri özel olarak da Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi ile ilgili duymak isteyeceğiniz çok şeyi bu podcast yayınında bulabileceksiniz!
2021 için son konuğumuz mevcut IFLA Başkanı Tonia Arahova. IFLA’daki eylem ve planlarının yanı sıra uluslararası kuruluşlar ve komitelerdeki uzun kariyeri ve katılımından yararlanarak, stratejik reform yönetimi, uluslararası gruplara gönüllü katılımın faydaları, iyi tasarlanmış ve yürütülen hizmet ve araçların etkisi gibi konuları vurgulamaktadır. Keyifli dinlemeler!
Bulgaristan’daki Sofya Üniversitesi’nde Doçent olan Dr. Milena Dobreva, 5. uluslararası konuşmacımızdır. Uzun bir akademik ve çalışma deneyimine sahip olan ve sayısız projede yer alan Milena; dijital dönüşüm, inovasyon laboratuvarları, dijital beşeri bilimler, büyük dijital kültürel koleksiyonlar, yanlış bilgilendirme ve sosyal medya gibi trend konularındaki görüşlerini bizlerle paylaştı.
ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest yayınımızın arşivcilik ile ilgili yeni bölümünde Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı’nın (TÜSTAV) arşivini ele aldık. Bu bölümde TÜSTAV Vakıf Başkanı, Erol Ülker ve TÜSTAV Arşivden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi, Sibel Servet Sular’ı ağırladık. Kendileriyle TÜSTAV arşivinin kuruluşu, arşivin sosyal bilimler araştırmalarındaki önemi, çalışmaları ve gelecek projeleri ile ilgili kapsamlı bir söyleşi gerçekleştirdik. Bu değerli arşivi keşfetmek için bu podcastı dinlemenizi tavsiye ederiz!
ANAMED Library: Burada Konuşmak Serbest Ekim ayı yayınımızda ADA Üniversitesi Kütüphanesi’nden Vafa Mammadova’yı ağırladık. Kendisinin okuma aşkının onu nasıl kütüphanelere yönlendirdiğini, kütüphaneciliğin ilerlemesi ve gelişmesi için neler yapılması gerektiğini, Azerbaycan’daki kütüphanecillik anlayışıyla ilgili çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi’nde de ağırladığımız Vafa Mammadova’nın mesleğe olan tutkusunun yansımasını bu sohbette bulabilirsiniz.
Gülçin Cribb, uzun bir uluslararası deneyime sahip tanınmış bir Türk Kütüphanecisidir.
Kısa süre önce emekli oldu, Avustralya ve Singapur’daki kütüphanelerde yıllarca görev yaptı ve şu anda IFLA, Akademik ve Araştırma Kütüphaneleri Bölüm Başkanlığını yürütüyor.
Sohbetimiz Akademik ve Araştırma Kütüphaneleri, bunların Akademik topluluk üzerindeki etkileri, ortaya çıkan teknolojik ihtiyaçlar ve son zamanlardaki salgın zorunlulukları nedeniyle gerekli dönüşüm, kütüphane kullanıcıları ile bağlantılı olarak kütüphane fiziksel ve dijital alanlarının önemi, kütüphanenin temel rolü üzerine odaklandı. Ayrıca işbirliği ve erişim ve IFLA “Akademik ve Araştırma Kütüphaneleri” bölümünün misyonu ve faaliyetleri gibi konular üzerinde de konuştuk.
Podcast’in sonundaki genç kütüphanecilere tavsiyeyi kaçırmayın!
Temmuz ayının konuğu Makedonya’dan, Doğu Güney Doğu Avrupa Üniversitesi ‘Max van der Stoel’ Kütüphanesi’nden Elmedina Abdulahi oldu. Elmedina Hanım ile Makedonya’daki kütüphanecilik sisteminden, çevre duyarlılığından, katıldığı organizasyonlardan ve daha birçok şeyden konuştuk. Çok keyifli ve öğretici geçen bu sohbeti dileriz sizler de severek dinlersiniz!
ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest podcastının 26. yayınında ÇEKÜL Vakfı’nın Bilgi ve Belge Merkezi Koordinatörü Ayşen Kılıç Özarslantürk’ü ağırladık. Kendisiyle ÇEKÜL Vakfı’nın arşiv çalışmalarını konuştuk. Ayşen Kılıç Özarslantürk, ÇEKÜL Vakfı’nın amacını, arşivin oluşumunu, gelişimini ve kullanımını bizlere aktardı. Bu podcastı dinleyerek Çevre ve kültür değerlerinin korunmasına büyük katkı sağlayan ÇEKÜL Vakfı’nın Bilgi ve Belge Merkezi yaptığı çalışmalarını ve projelerini öğrenin!
ANAMED Kütüphanesi Podcast’inin 3. uluslararası konuğu, Yunanistan’dan Patras Üniversitesi Kütüphane ve Bilgi Merkezi Direktörü Dr. Giannis Tsakonas’tı. Bu yayın, dijital kütüphaneler ve kurumsal arşivler, kaliteli hizmetler ve resmi kurumlar için değerlendirme ve bunların faaliyetlerinin önemi ve kütüphanelerin bilgi ve teknolojideki konumunu daha da güçlendirmedeki rolü üzerinde odaklandı.
HEAL-Link Yürütme Kurulunda ve LIBER Yürütme Kurulunda Yenilikçi Bilimsel İletişim Yönlendirme Komitesi Başkanı olarak görev yapan Giannis, kütüphaneleri koordineli eylemler veya politikalarla destekleyen uluslararası ağlara ve işbirliklerine gönüllü katılımın öneminden bahsetti.
ANAMED Library: Burada Konuşmak Serbest podcast yayınının Haziran ayı konukları MEF Üniversitesi Kütüphane Direktörü Ertuğrul Çimen ve Boğaziçi Üniversitesi Referans Bölümü Sorumlusu Filiz Ekingen Flores Mamondi’ydi. Türk Kütüphaneciliğini yurtdışında temsil eden iki değerli isimle, IFLA Derneği’ndeki çalışmalarını, bu kurumlarda yapılan çalışmaları, kendilerinin görevlerini, gönüllü çalışmanın mesleki ve kişisel olarak getirileri ve sorumlulukları hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Dinleyenler bu konuşmada ayrıca, uluslararası kuruluşlarda çalışmak isteyen meslektaşlara tavsiyeler de bulabilecekler. İyi dinlemeler!
ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest podcastının 24. Yayınında araştırmacı, yazar, Gökhan Akçura’yı ağırladık. Kendisiyle “Arşiv ve Araştırmacı İlişkisi” konusunu konuştuk. Gökhan Akçura, arşivini oluşturma sürecini, görsel malzemenin öneminin tarihsel değişimi, gündelik yaşam tarihinin bize öğrettiklerini çok kapsamlı bir şekilde bizlerle paylaştı. Çok yönlü bir araştırmacının arşivler ile ilişkisini öğrenmek istiyorsanız bu podcastı kaçırmayın.
ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest’in 23. ve Mayıs ayı konuğu Nesin Vakfı Kütüphane Gönüllüsü Cengiz Kotan’dı. 2014-2018 yılları arasında Kütüphane Sorumlusu olarak çalıştığı Nesin Vakfı Kütüphanesi’ni anlatan Kotan, Nesin Vakfı Kütüphane Gönüllüsü olarak yayınımıza konuk oldu. Nesin Vakfı’ndan ve Kütüphanesi’nden bahsettiğimiz bu yayında, aynı zamanda kütüphanede bulunan kıymetli eserlerden, Aziz Nesin’in vakfı kurma fikrinden, vakfın çocuklar için sağladığı ortamdan da konuştuk. Keyifli dinlemeler!
ANAMED Library Podcast’ın ikinci uluslararası konuğu Princeton Universitesi’nden Akademik Koleksiyonlar Hizmetlerinden Sorumlu Asistan Üniversite Kütüphanecisi Peter Bea idi. Bu podcastte akademik kütüphanelerdeki deneyimlerini aktaran Peter Bea, kütüphane hizmetleri arasında kaynak paylaşımının önemini, özellikle pandemi sırasında kaynak dağıtımında iş birliğinin rolünü, ABD’deki mevcut durumu ve kütüphanelerin nasıl zorlukların üstesinde gelmeye çalıştığını bizlerle paylaştı.
ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest yayınının Nisan ayı arşivcilik konusu “İstanbul’un Tarihini Arşivlerde Keşfetmek: İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü”idi. İBB Kütüphaneler ve Müzeler Müdürü Kerim Altuğ’u yayınımıza konuk ettik. Kendisiyle İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’nün çalışmalarından, yeni projelerinden, arşivlerin araştırmalara öneminden ve İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı kurumların İstanbul’un tarihi ile ilgili bize sunduklarından bahsettik. Kent tarihinin ve hafızanın korunması, erişilebilir olması ile ilgili yapılan çalışmaları merak ediyorsanız, bu podcastı kaçırmayın! İyi dinletiler!
ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbet, 21. yayınında ANAMED Birim Kütüphanecisi ve podcast sunucusu N. Defne Gier’i ağırladı. Karşılıklı sorularla arşivciliğin, kütüphaneciliğin ve bakış açılarının konuşulduğu bu yayında, ANAMED Kütüphanesi Podcast yayınları nasıl başladı ve nereye doğru gidiyor sorularına da cevap bulduk. Farklı bir deneyim yaşatarak, konuk koltuğunda ağırladığımız Defne Gierle olan sohbetimizden umarım sizler de bizim kadar keyif alırsınız.
ANAMED Library Podcast, bu yayında Amerika’nın New Jersey eyaletindeki Rutgers Üniversitesi, New Brunswick Kütüphaneleri’nde Öğretim Tasarımı Kütüphanecisi Leslin Charles’i ilk uluslararası konuğu olarak ağırladı. Bu podcastte, kütüphane eğitiminin kalitesini artırmak ve geliştirmek için oluşturulan, öğretim tasarımı uygulaması tartışıldı. Leslin Charles, bir öğretim tasarımı kütüphanecisi olarak uzun yıllara dayanan deneyimini paylaşarak, bu uygulamanın önemini ve kütüphaneciler tarafından kullanıldığı zaman nasıl bilgi ve becerilerin geliştirildiğini açıkladı.
ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest’ın 20. yayınını Türkiye’nin ilk kent müzesi, Ahmet Piriştina İzmir Kent Arşivi ve Müzesi’nden (APİKAM) Müze ve Sergi Sorumlusu Emrah Sait Erda ile yaptık. Bu sohbette bir kent arşivi olmanın özelliklerinden, arşivin oluşturulmasından, sergilenmesine, senaryo yazımından, sergi metni yazımına ve tasarımına kadar farklı birçok konuyu ele aldık. Galatasaray Göztepe maçındaki yarım kupa hikayesini, İzmir’in çeşitli mekânlarının tarihini ve bir kent arşivinin kent belleğini nasıl etkileyebileceğini öğrenmek istiyorsanız, bu podcast’ı kaçırmamalısınız!
“ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest” Mart ayı konuğu 1Kitap1Mekan Instagram sayfasının kurucusu Duygu Özdemir’di. İyi bir okuyucu olan Duygu Özdemir ile 1Kitap1Mekan Instagram sayfası yolculuğunu, köy okullarına kitap yardımı amacıyla yarattığı markasını, okuma kültürlerini, kütüphaneleri, kütüphanelerin geleceğini konuştuk. Biz sohbet ederken oldukça keyif aldık, dileriz siz de keyifle dinlersiniz!
ANAMED Library Podcast’ın Şubat ayı arşivcilik yayınına gazeteci, yazar, İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, Işık Kansu’yu konuk ettik. Kendisiyle İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı’nı konuştuk. Bu podcastte arşivinin kuruluşunu, İsmail Hakkı Tonguç ve Köy Enstitütleri ile ilgili belgeleri, 1947’deki Milli Eğitim Bakanlığı binası yangınının Türkiye eğitim tarihine etkisini, İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı’nın çalışmalarını ve projelerini konuştuk. İyi dinletiler dileriz!
17. podcast yayınımızın konuğu “Bodrum Mimarlık Kütüphanesi” oldu. Prof. Dr. Suha Özkan, sorularımıza içtenlikle yanıt vererek, bize Bodrum Mimarlık Kütüphanesi’ni anlattı. Bodrum’da yaşamak, yerel halkla kütüphanenin ilişkisini bizlerle paylaştı. Keyifli dinlemeler!
ANAMED Library Podcast’ın Ocak ayı arşivcilik yayınının konuğu AKMED Kütüphane Sorumlusu Remziye Boyraz Seyhan’dı. Kendisiyle AKMED Arşivi ile ilgili keyifli ve öğretici bir sohbet gerçekleştirdik. Bu podcast’te AKMED merkezi ve arşivinin tarihsel sürecini, gelişimini, AKMED arşivinin içeriğini, çalışmalarını, arkeoloji ve arşiv ilişkisi ile farklı birçok bilgi edinebileceksiniz. Keyifli dinletiler dileriz!
2021 yılının ilk “ANAMED Library: Burada Konuşmak Serbest” yayın konuğu ALKEV Özel Okulları Kütüphaneleri Birim Direktörü Şehriban Kızılkaya’ydı. Kendisiyle ALKEV Özel Okulları Kütüphaneleri’nde okul kütüphaneciliği adına neler yaptıklarını konuştuk. Ayrıca, Türkiye’deki okul kütüphanelerinin ve kütüphanecilerinin durumunu da tartıştık. Keyifli dinlemeler!