Masum Bir Kent Gündelik İstanbul Üzerine Mütevazı Fikirler

18 Tem 2014 – 03 Eyl 2014 / Küratör: Ian Alden Russell
Günlük yaşamlarımızdaki sıradan nesnelerin farklı anlamları ve ortak önemi üzerine düşündürmeyi amaçlayan “Masum Bir Kent: Gündelik İstanbul Üzerine Mütevazı Fikirler” sergisi Masumiyet Müzesi’nden seçilen 12 nesneyi inceliyor. Sergide, Çukurcuma’daki Masumiyet Müzesi’nden seçtikleri nesnelerin hikayelerinin peşine düşen Koç Üniversitesi yüksek lisans öğrencilerinin çalışmaları yer alıyor. Çay bardağı, saat, saç tokası gibi gündelik eşyaların hikayeleri; haritalama, illüstrasyon, fotoğraf ve kent sakinlerinden ödünç alınan objeler aracılığıyla anlatılıyor. Amerikalı sanatçı Mark Dion’un “The Jenks Society for Lost Museums” (Jenks Yitik Müzeler Topluluğu) adına Masumiyet Müzesi’ne ithafen gönderdiği kartpostalın da yer aldığı sergi, kurguyla gerçek hayat arasındaki çizgiyi de derinleştiriyor. Sergide yer alan çalışmaların fotoğraf sanatçısı Hasan Deniz’in İstanbul’un tarihi sokaklarında çektiği fotoğraflar eşliğinde kurgulanması, nesnelerin hikayelerinin çıkış noktası olan İstanbul’la ve kentin sokaklarıyla olan bağını güçlendiriyor.

Yapı Kredi Yayınları tarafından sergiyle eş zamanlı yayımlanan sergi kataloğu ise, Orhan Pamuk’un “Müzeler için Mütevazı bir Manifesto”sundan yola çıkarak, manifesto ve Masumiyet Müzesi üzerine denemelere yer veriyor. Ian Alden Russel, Pat Cooke, Oscar Ho tarafından kaleme alınan makalelerin yanı sıra katalogda, sergideki 12 objenin günümüz İstanbul’unda izlerinin sürülerek hikayelerinin anlatıldığı yazı ve fotoğraflar yer alıyor.

Sergi ve kitap tasarımı: Ayşe Karamustafa

Masum Bir Kent

An Innocent City Ian A. Russell

Küratör Ian A. Russell Masum Bir Kent sergisi (18 Temmuz-3 Eylül 2014) hakkında bilgi veriyor.
Curator Ian A. Russell talks on An Innocent City exhibit (18 July-3 September 2014).