Sergi İçerik Ekibi: Tuba Akbaytürk Çanak, Burak Başaranlar, İrem Ünal, Nathalie Defne Gier
Sergi Metinleri ve Danışman: Burak Başaranlar
Arşiv Araştırması: İrem Ünal, Nathalie Defne Gier
Tasarım: Naz Uğurlu
Serginin odağını, eğitim altyapısı geliştirilmeye muhtaç, savaş yorgunu bir toplumu miras alan Cumhuriyet’in yükseköğretim alanındaki toplumsal atılımları oluşturuyor. Bu kapsamda ivme kazanan kadın hareketinin eğitim öğretimde sağladığı kazanımlara da değinilirken, fırsat eşitliği ve laiklik temelinde atılan adımların eğitim kurumlarının hukuk, sanat, ziraat ve beşeri bilimler alanlarındaki faaliyetlerine ve demokratikleşme sürecine sağladığı katkı inceleniyor.
Sergiye konu olan Cumhuriyet’in ilk yılları aynı zamanda dünyanın içinden geçtiği kritik bir dönemi de kapsıyor. Almanya’daki siyasi iklimden dolayı ülkelerini terk eden bilim insanlarının Türkiye’nin de içinde bulunduğu ülkelere sığındığı yıllara ait kilit bir belgenin de yer aldığı sergi, bu bilim insanlarının Türkiye’nin yükseköğretim temellerindeki etkisini de inceliyor.
Sergi ağırlıklı olarak, Cumhuriyet’in ilk yıllarında yeniden düzenlenen ve o dönemde kurulup bugün Ankara’da varlığını sürdüren, Türkiye’de yükseköğretimin geleceğini şekillendirmede kritik öneme sahip yükseköğretim kurumlarına odaklanıyor.