Küratörler: Zeynep Çelik, Edhem Eldem, Bahattin Öztuncay
1840’lardaki mütevazı denemelerden sonra 1860’larda devlet ve elitler tarafından iyice benimsenmeye başlayan fotoğrafçılığı ele aldıktan sonra II. Abdülhamid döneminde (1876-1909) iyice yaygınlaşan fotoğraf tutkusunu ele alan sergide, 1914 yılına kadar imparatorlukta ve dünyada fotoğrafçılık alanında gerçekleşen gelişmeler paralel olarak sunuluyor. Bu kapsamda devlet daireleri, maden ocakları, hastaneler gibi kurumların fotoğraflarının yanı sıra sokaktan manzaralar, suçlu fotoğrafları ve portreler de yer alıyor. Sergi, İmparatorluğun modern imajı ile fotoğrafı bir araya getirirken, teknolojik gelişmelerle popülerliği artan fotoğrafçılığın propaganda, gazetecilik, eğitim, kriminoloji ve tıp gibi çeşitli alanlarda kullanımının yaygınlaşmasına vurgu yapıyor.
PATTU Mimarlık tarafından tasarlanan sergide dagerreotip, cam negatif, stereograf gibi orijinal malzemelere yer verilirken, günümüz dijital teknolojisi sayesinde fotoğrafçılık tarihinde kullanılan farklı tekniklerin de görülmesine olanak sağlanıyor.
Sergi kapsamında hazırlanan web sitesi, serginin kapanışının ardından da arşivden faydalanmak isteyenler için sürekli bir kaynak olmaya devam edecek. Sergi kataloğuna ulaşmak için ise buraya tıklayabilirsiniz.