Direktörden

 

 

Geçen yıl bu zamanlarda, küresel salgın şartları altında bir yıl geçireceğimizi, çeşitli kısıtlamalarla yaşayacağımızı ve iletişimi sürdürebilmek, gündelik işler ve yaşam ile başa çıkabilmek için yeni yöntemler benimseyeceğimizi kimse tahmin etmezdi. Bazı  konuşmacılarımızın ve bursiyer blog yazılarının bize anımsattığı üzere veba ve bulaşıcı hastalıklar, karantinalar ve ilahi sorgulama anlatılarıyla dolu olan antik ve daha yakın zamanın tarihine­­­­­­—belki de ANAMED’de olduğumuz için—daha fazla dikkat etmemiz gerekirdi. Uzun vadeli yaklaşımları benimsemek, bu gibi zorluklar karşısında dirençli olmanın ardından gelişmenin önünü açtığını bizlere anımsatıyor. Gerçekten de “yeni normal”in izin verdiği ölçüde—şu an askıda olan—fiziksel katılımlı etkinlikleri geri getirmeyi dört gözle bekliyoruz. Bu arada, ANAMED’in özverili ve tutkulu ekibi, daha önce de belirttiğim üzere çevrimiçi yaşama sorunsuz bir geçiş yaptı ve topluluğumuza her zamankinden daha sağlam ve düzenli, çok kaliteli seçenekler sundular.

 

Türk Tarih Kurumu ortaklığında gerçekleşen ANAMED Kütüphane Konuşmaları  serisinin dışında, kısa bir süre önce yeni bir çalıştay düzenledik ve birçok söyleşiye ev sahipliği yapmaya başladık. Bunlar arasında, ANAMED’in eski bursiyerlerinin yer aldığı yeni söyleşi serisi de var. ANAMED’in bu yeni konuşma serisine ilgi şimdiden çok fazla! İlk iki söyleşi için 30 ülkeden 500’den fazla katılımcımız oldu! Faaliyetlerimizin daha fazla insana ulaşması bu dönemin az sayıdaki olumlu sonuçlarından biri oldu. Sonuçta, YouTube ve SoundCloud hesaplarımızda bulunan ve gittikçe büyüyen arşivimizdeki seçeneklere ek olarak, her ay herkese açık en az iki yeni söyleşi sunmayı amaçlıyoruz. Nisan ayında çevrimiçi gerçekleşecek iki sempozyumun da aynı şekilde çok ilgi çekeceğini umuyoruz. Bunlardan biri Charles University ve Tübingen University ile ortaklaşa gerçekleştireceğimiz MÖ İkinci Binyılda Batı Anadolu Sempozyumu (WANAT), diğeri ise Anadolu’da çevre ve toplumu konu alan 15. Uluslararası ANAMED Yıllık Sempozyumu (IAAS).

 

Yakın zamanda gerçekleştirilen çevrimiçi girişimlerimiz arasında “Arşivin Belleği: Marcell Restle’nin Anadolu Araştırmaları” sergisinin sanallaştırılması da vardı. Önceki senelerde düzenlediğimiz ve oldukça popüler olan “Bir Kazı Hikâyesi: Çatalhöyük” sergimiz de gittikçe uzayan sanal turlar listemize yakında eklenecek. Bu arada, ANAMED Kütüphanesi, çevrimiçi eğitim programları, aracılı ödünç verme ve “tara & gönder” hizmetleri ile Koç Üniversitesi araştırmacılarını desteklemeyi sürdürüyor. Bu hizmetler, özelikle bursiyerlerimiz açısından oldukça önemli.

 

ANAMED, bu sürenin çoğunda halka kapalı kaldığı için, akademik yılın başından beri 2020–2021 döneminin 12 bursiyeri çalışmalarını uzaktan sürdürdü. Haftalık “sanal çay” toplantılarımızda yaptıkları araştırma sunumları, düzenli temas halinde kalarak fiziksel mesafeye rağmen ANAMED ailesine entegre olmalarını sağladı. “Groundcheck” DAI araştırma fonundan finanse edilen “Nem ve Toplum: Batı Anadolu’da 8500 Yıllık İklim Tarihi” konulu ortak bir projenin parçası olarak Alman Arkeoloji Enstitüsü (DAI) ve ANAMED’in yeni ortak programının iki bursiyeri de bu gruba katıldı.

 

Dokunarak deneyimlemeyi takdir ettiğimiz ve bunu yeniden sıkça yaşayacağımız günleri beklediğimiz için, bu çevrimiçi dönem boyunca yayınlarımızı kesintisiz olarak sürdürdük. Yeni yayımlanan kitaplarımız arasında 12. ve 13. ANAMED Yıllık Sempozyumu (IAAS) bildiri kitapları Mekansal Ağlar: Araştırma ve Kamu Erişimi için Anadolu’nun Geçmişinin Haritalandırılması ve Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Topraklarında Kültürel Üretim Aracı Olarak Sırlı Kaplar bulunuyor. Yeni çeviri yayınlarımız arasında ise Yusuf Bey: Ondokuzuncu Yüzyıl Sonunda Pera’nın Yüklü Portreleri, ile temel el kitabı çevirilerimize son eklenen Sanatsal ve Arkeolojik Nesneler için Malzeme Nitelendirme Testleri: İkinci Baskı bulunuyor.

 

Önümüzdeki dönemlerde, en azından ilkbahar ve yaz boyunca, programların internet üzerinden sürdürülmesini planlıyoruz. Tüm diğer konferans ve eğitim programları gibi Yaz Programlarımız da çevrimiçi olarak verilecek. Kütüphanecisinden burslar koordinatörüne, etkinlikler sorumlusundan yayıncısına, ekibin tümü, şartlar el verdiğinde ANAMED topluluğunu şahsen ağırlamak için can atıyor. Bu mümkün olduğunda, idari asistan olarak aramıza katılan en yeni ekip arkadaşımız Yağmur Civan Uyanık’ı da sizlerle tanıştırmaktan mutlu olacağız. Yeniden görüşene kadar, bütün ANAMED topluluğuna sağlık ve esenlik diliyor ve önümüzdeki aylarda düzenleyeceğimiz organizasyonlarda sizleri görmeyi umuyoruz.

 

Chris Roosevelt
ANAMED Direktörü