1- ANAMED Kütüphanecilerinin Başarıları

 

 

Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu’na seçilen Suna Kıraç Kütüphanesi ANAMED Birim Kütüphanecisi İrem Ünal’ı ve Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı Genel Kurulu’na seçilen Suna Kıraç Kütüphanesi ANAMED Birim Kütüphanecisi N. Defne Gier’i tebrik ediyoruz. Bu vesile ile her iki yeni yönetimi de kutluyor ve başarılar diliyoruz.

 

 

 

 

 

2-ANAMED Kütüphanesi Etkinlikleri 

 

 

  • ANAMED Kütüphane Konuşmaları 

Her ay gerçekleşen ANAMED Kütüphane Konuşmaları bu dönem de devam etti. Kasım 2020’de kesinleşen 2021 programı yine farklı konuları ele alan konuşma ve konuşmacıları ağırladı. Geçen seneden farklı olarak bu sene gerçekleşen konuşmalar yurtdışında yaşayan araştırmacıları da ağırladı. Yurtdışından konuşmacıların katılımı Türkiye’deki dinleyicilerin uluslararası yayınlar ve projeler hakkında bilgi sahibi olmasını sağladı ve aynı zamanda etkinliğimize katılımı arttırıp ANAMED ve ANAMED Kütüphanesi’nin daha da fazla tanıtılmasına olanak sağladı. Bu sene gerçekleştirilen ve gelecek sene gerçekleşecek ANAMED Kütüphane Konuşmaları ile ilgili bilgi almak için ANAMED Kütüphanesi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

 

 

 

  • Podcastler 

ANAMED Kütüphanesi ekibi olarak Haziran 2020’den bu yana “ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest” programını aralıksız sürdürmekteyiz. Podcast yayınlarımızda farklı kurumlardan toplam 31 profesyoneli ağırladık ve her biri deneyimlerini, kütüphane ve arşivlerdeki gelişmeleri, projelerini ve yeniliklerini bizlerle paylaştı. Nisan 2021’den itibaren yayınlarımıza “Uluslararası Misafir” bölümünü ekleyerek yurtdışından profesyonelleri çalışma deneyimlerini ve daha fazlasını Türk kütüphane ve arşiv topluluğu ile paylaşmaya davet ettik. ANAMED Library Spotify hesabı üzerinden tüm podcastleri dinleyebilirsiniz.  

 

 

 

  • Yazma Eserleri Koruma Semineri 

ANAMED Kütüphanesi tarafından düzenlenen bu seminer, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Kitap Hastanesi ve Arşiv Daire Başkanı Nil Baydar’ı ağırladı. Yazma eserler, okunan, kullanılan, elden ele dolaşan ve yıprandığında onarılan kıymetli kitaplardır. Bu seminerde konuşmacı Nil Baydar güncel birkaç koruma yaklaşımını örneklerle dinleyicilere açıkladı ve yazma eserlerin korunması sırasında karşılaşılan sorunları ve bunların korunması için yapılması gerekenleri ele aldı. Semineri ANAMED Kütüphanesi Youtube kanalında bulabilirsiniz.  

 

 

 

3-Suna Kıraç Kütüphanesi ile Ortak Etkinlikler 

 

 

  • Koruma Haftası 

“Uluslararası Koruma Haftası” (25 Nisan–1 Mayıs) kapsamında Suna Kıraç Kütüphanesi ve ANAMED Kütüphanesi Birim Kütüphanecisi Nathalie Defne Gier, Arzu Öztürkmen ve Selçuk Esenbel ile “Sözlü Tarihi Korumak” başlıklı bir söyleşi düzenledi. Koruma Haftası, 2005 yılında Amerikan Kütüphane Derneği (ALA) tarafından kurulan bir farkındalık haftasıdır ve kütüphaneleri, arşivleri, kültür ve eğitim kurumlarını ilgilendiren farklı konuların korunması konusunda farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri Arzu Öztürkmen ve Selçuk Esenbel Türkiye’de sözlü tarih çalışmalarının temeline büyük katkı sağlamış iki seçkin akademisyendir. ANAMED Kütüphanesi’nin Youtube ve Soundcloud hesaplarından söyleşiye ulaşabilirsiniz.  

 

 

 

  • Uluslararası Arşiv Konferansı 

Uluslararası Arşivler Haftası kapsamında Suna Kıraç Kütüphanesi 9 Haziran’da “Arşivlerin Vaatleri: Dijital Çağda Farklılığı Keşfetmek” başlıklı bir çevrimiçi konferans düzenledi. Konularında uzman sekiz konuşmacı Türkiye, Belçika, Amerika, İtalya ve İngiltere’deki kurumlarından katılım sağladılar. Üç oturum başlığı altında gerçekleşen toplam altı konuşmada dijital arşivlerin yönetimi, dijital insani bilimler projeleri, dijital koruma ve bu alandaki blok zinciri teknolojisi gibi farklı konular ele alındı. ANAMED Kütüphanesi Birim Kütüphanecisi Nathalie Defne Gier ve Suna Kıraç Kütüphanesi Arşiv Sorumlusu Mustafa Ergül, konunun belirlenmesi, konuşmacıların davet edilmesi, programın oluşturulması, duyuruların hazırlanması ve oturumların moderatörlüğünü üstlendi.  

 

 

 

 

  • #KULibTreasureGallery – Kütüphane Gezileri 

Koç Üniversitesi Kütüphaneleri, koleksiyonlarında bulunan değerli materyallerle “Kütüphane gezileri” temasıyla 3 aylık bir etkinlik başlatma kararı aldı. Bu projenin görünürlüğünü arttırmak için düzenlenen etkinlikler arasında güncel yayınlar, nadir eserler, dijital sergiler, blog gönderileri, podcast’ler, bir çalıştay ve 2 günlük bir konferans bulunuyor. SKL, ANAMED, AKMED ve VEKAM, 19. yüzyıla kadar Anadolu’daki gezginler, kaşifler ve bilim insanlarının adımlarını takip etmek için güçlerini birleştirdi. LibGuide’ı ziyaret ederek daha fazlasını öğrenebilirsiniz. 

 

 

 

 

4-ANAMED Bursiyerleri Araştırma Çıktıları ve Analizi 

 

 

Günümüzün metrik tabanlı akademi dünyasında, araştırmacıların kendilerini diğer araştırmacılardan ayırmaları ve çalışmalarını teşvik etmeleri esastır. Ayrıca bu, ANAMED için, ANAMED bursiyerlerinin kariyerlerini takip etmek, ilerlemelerini ve yayınlarını izlemek ve entelektüel üretimlerini teşvik etmek açısından da oldukça önemlidir. Bu kapsamda ANAMED Kütüphanesi ekibi, 2020-2021 ANAMED bursiyerlerine Araştırmacı Kimliklerini oluşturma ve yayınlarını Referans Yönetim aracı Zotero’ya ekleme konusunda yardımcı olma sorumluluğunu üstlenmiştir. Ayrıca, kütüphane, 2021-2022 bursiyerleri için gerekli yönergeler hazırladı ve buna ek olarak burslarına başladıklarında bir dizi eğitim planladı. Bu projenin son aşaması olarak, tüm geçmiş bursiyerlerin ilgili listelere Araştırmacı Kimlikleri eklendi ve bulunabilen ANAMED ile ilgili yayınları kurumsal Zotero hesaplarına eklendi. 

 

 

5-Webinarlar 

 

 

ANAMED Kütüphane ekibi, bursiyerlerin yanı sıra Koç Üniversitesi akademik camiasını seminerler ve eğitimlerle desteklemektedir. Bu yıl, eğitimlere ANAMED’in kapsadığı disiplinlerle yakından ilgili konuları kapsayan yeni başlıklar eklendi.  

 

-The Thesaurus Linguae Graecae (TLG) 
-Patrologia Graeca 
-The Artstor Digital Library 
-Archives Unbound 

 

Bunları ve daha birçok kaydedilmiş webinarları şu adreste bulabilirsiniz: Library Video Hub