Bir Yıllık Çevrimiçi Etkinlikler: 2020 ANAMED Kütüphane Konuşmaları (Zoom aracılığıyla) 

 

2020 ANAMED Kütüphanesi için oldukça hareketli bir yıl oldu. 11 ay boyunca Kütüphane konuşmalarımızda çeşitli konularda çok sayıda akademisyen ve araştırmacıyı ağırladık. Yılın ilk 3 konuşması her zamanki gibi kütüphanede yapıldı. Kütüphanemiz, konuşmacıların ve dinleyicilerin buluştuğu küçük bir oditoryuma dönüştü. Sonrasında ise sahnede Covid-19 salgını belirdi, yerleşik normları değiştirdi ve bizleri değişikliklere ve önlemlere zorladı. Nisan 2020’den itibaren, “ANAMED Kütüphane Konuşmaları” Zoom aracılığıyla, teknolojinin yardımıyla yapıldı. Yüz yüze görüşmelerin eksikliği, daha büyük ve daha çeşitli bir dinleyici kitlesine ev sahipliği yapabilmenin avantajıyla giderildi. Ayrıca, daha fazla insanı uzaktan ağırlayabilmekle kalmayıp aynı zamanda uluslararası konuşmacıları davet edebildik ve uluslararası katılımcılara açık olabildik. 

 

Tarih Vakfı ile ortak bir girişim olan ANAMED Kütüphane Konuşmaları” 2021’de de devam ediyor. Türkiye’den ve yurtdışından tanınmış akademisyenlerin çeşitli konularından oluşan bir program oluşturmak için elimizden geleni yaptık.  Her zaman olduğu gibi, her konuşma için ayrı bir aylık duyuru olacak. Sizi katılımcılar arasında görmekten mutluluk duyarız! Konuşma tarihlerini  toplu olarak görmek için postere göz atabilirsiniz. 

 

Ve unutmayın, Kütüphane konuşmalarının tüm ses kayıtlarını SoundCloud hesabımızda Zoom videolarını iste YouTube kanalımızda bulabilirsiniz! 

 

 

 

 

YouTube Kanalımızı Takip Edin! 

 

2020 İlkbaharında Instagram hesabı açarak iletişim kanallarımızı biraz daha genişletmiştik.  Geçtiğimiz Nisan ayından bu yana Kütüphane Konuşmalarımıza çevrimiçi olarak ev sahipliği yaptığımız ve bu durumun daha da süreceğini öngördüğümüz için bir YouTube kanalı açmanın faydalı olacağına karar verdik. Şu anda tüm 2020 konuşmalarının Zoom video kayıtlarını bulabilirsiniz. İçeriği yeni konuşmalar ve diğer etkinliklerle aylık olarak güncelleyeceğiz. Bizi takip edin ve lütfen duyurun! 😉   

 

 

 

 

 

 

 

Dinleyin ve Öğrenin: ANAMED Kütüphanesi Podcast Dizisi Bir Yılı Tamamladı! 

 

2020’de başladığımız büyük proje ilk senesini Kütüphaneler ve Arşivler ile ilgili farklı içerikteki konuşmalarla tamamladı. ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest adlı podcast serisinin Kütüphaneler ve Bilgi Yönetimi konularını birim kütüphanecimiz İrem Ünal ve Arşivler ile ilgili konuları birim kütüphanecimiz Defne Gier koordine etmektedir. Podcastler SpotifyAnchorGoogle Podcast ve Apple Podcast’te bulunmaktadır. Podcastlerimize 2021’de İstanbul dışındaki profesyoneller ve uluslararası konuklarımız ile devam edeceğiz. Takipte kalın!

 

 

 

 

 

 

 

 

Koleksiyon Sayımı 

 

Kütüphanede nasıl “saklambaç” oynanacağını biliyor musunuz? Biz bu oyunu, iki yılda bir, tercihen yaz döneminde oynuyoruz ve adına da “sayım” diyoruz. Sayım, düzeltmeler ve iyileştirmeler için koleksiyonun durumunu sık sık kontrol etmek gerektiğinden, kütüphaneler için önemli bir unsurdur. Bu kontrol ile yanlış yerleştirilmiş ya da eksik olan materyalleri bulup koleksiyonumuzu düzenliyoruz. 2020 envanter kontrolünü geçen yaz tamamladık ve bu, salgının, kütüphanenin kullanıcılara kapatılmasının çok yardımcı olduğu nadir bir durum oldu. Bir sonraki kontrolü 2022 yazı için planlıyoruz. 

 

 

 

 

 

Kütüphane Eğitimleri: Koç Üniversitesi Mensupları için SunumlarEğitim Oturumları ve Seminerler  

 

Koç Üniversitesi mensuplarına verilen önemli hizmetlerden biri de kütüphanenin eğitim rolüdür. Tüm Koç Üniversitesi kütüphaneleri, özellikle akademik yıla dağılan, bir eğitim programı hazırlarProgram, bir sınıfın, grubun veya bir bireyin ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak tasarlanmış kurslar, seminerler, çalıştaylar ve sunumları içermektedir. Tüm oturumlar çevrimiçi bir takvimde listelenmektedirMart 2020’den bu yana, kaydedilen Zoom oturumlarının çoğu Kütüphane Video Merkezine dahil edildi ve Koç Üniversitesi mensupları tarafından kullanılabilir hale getirildi. 

 

ANAMED Kütüphanesi ekibi çoğu ANAMED Bursiyerlerinin araştırma ihtiyaçlarına göre hazırlanmış seminerler ve sunumlardan oluşan eğitim programına katılmaktadır. 

 

       

 

 

 

 

 

Raflardaki Önemli Bağışlar: Koleksiyonumuzda Bağışlanan Yeni Materyalleri Bulmak için Çevrimiçi Kataloğumuzu Kullanabilirsiniz 

 

2020’de tamamlanan önemli bir kataloglama görevi, bağışlanan materyallerin kütüphane koleksiyonuna eklenmesiydi. Birim Kütüphanecisi İrem Ünal, önemli bağışları katalogladı ve kullanıma hazır hale getirdi. Bağışlanan kitap ve dergiler artık koleksiyonumuzda. Koleksiyona göz atmak için çevrimiçi kataloğumuzu kullanabilirsiniz. 
 

 

Değerli koleksiyonları ile koleksiyon geliştirmemize katkı sağlayan bağışçılar:  

 

Geoffrey Summers – Arkeoloji, Tarih
 

 

Önder Bilgi – Arkeoloji
 

 

Ömer Diler – Sikkeler, Mühürler 

 

 

 

 

 

 

 

Kapılarımızı Her AAçmaya Hazırız: ANAMED Kütüphanesi Covid-19 Yeniden Açılış Politikası ve Hazırlıklar 

 

Şu anda kapalı olabiliriz ancak bu daima kapalı kalacağımız anlamına gelmemeli. Umuyoruz ki yakında ANAMED & NIT Kütüphanelerinde hepinizi tekrar ağırlayabileceğiz ve tüm hizmetlerimize devam edebileceğiz. Bununla birlikte, bu yeni aşama, herkesin güvenliği ve iyiliği için salgının getirdiği gerekliliklerle uyumlu hale getirilmelidir. Bu çerçevede, Kütüphane ekibi binaya nasıl girileceğinden çalışma programına, mevcut ekipmana ve daha fazlasına kadar tüm düzenlemeleri içeren bir “yeniden açma politikası” hazırlamak için özenle çalışmıştır. Politika, zamanı geldiğinde kütüphanenin web sitesinde kamuoyuna duyurulmaya hazırdır. Açılış için hem ANAMED hem de NIT Kütüphane ekibi, çalışma alanlarına ve raflara bilgilendirici etiketler yapıştırarak, mobilyaları tavsiye edilen mesafeyi sağlayacak şekilde düzenleyerek ve koleksiyonun bir kısmını organize ederek hazırla. 

 

 

 

 

 

Fiziksel Olarak Kapalı Olsak da Materyallerle Destekliyoruz: Aracılı Kitap Ödünç Verme Hizmeti ve Tara ve Teslim Et Hizmeti 

 

Kütüphane operasyonları ve hizmetleri salgından etkilendi ancak e-kaynaklarımıza ve çevrimiçi araştırma yardımımıza tam uzaktan erişim sağlamak için çok çalıştık. Kullanıcılara fiziksel olarak kapalı olmak, sonuç olarak basılı koleksiyona erişimin olmaması anlamına gelir. Bu ihtiyacı gidermek için, yeniden açılana kadar, tüm lisansüstü öğrencileri ve öğretim üyeleri için aracılı kitap ödünç verme hizmeti başlattık. Talepler genel çevrimiçi form veya ANAMED Kütüphanesi çevrimiçi formu kullanılarak oluşturulabilir. Sadece Suna Kıraç Kütüphanesi’nde (Merkez Kütüphane) ve tüm şube kütüphanelerinde bulunan ve halihazırda mevcut olan kitaplar için talepte bulunulabilir. 

 

Basılı malzeme ihtiyacını desteklemek için bir başka hizmet de Tara ve Teslim Et. KÜ öğrencilerine ve öğretim üyelerine açık olan bu hizmet, basılı kütüphane kaynaklarından taranan sayfaların Telif Hakkı Kanunu ile belirlenen çerçevede e-posta ile gönderilmesini kapsamaktadır. ANAMED Kütüphanesinde bulunan materyaller için taleplerinizi bize göndermek için çevrimiçi formu kullanabilirsiniz.