ANAMED Kütüphanesi ekibi olarak, Defne, İrem ve Vasia, sizlerle son 6 ayımızın hikayesini paylaşmak istiyoruz. Üç aydan fazla bir süredir sizlerle beraber kütüphanede olamadık ancak sorumluluklarımızı evden sürdürmeye devam ediyoruz ve sizleri tekrardan güzel kütüphanemizde ağırlamak için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. 

 

 

 

Sosyal medyada görünürlüğümüzü arttırıyoruz

 

Bizi artık Instagram’dan da takip edebilirsiniz
Yeni Gelen Yayınlar, Kütüphaneden Haberler, Dijital Koleksiyonlar ve daha birçok paylaşımın yapıldığı yeni hesabımız Nisan ayında açıldı ve bir ay olmadan 500 takipçi sayısına ulaştı bile!  

 

Zoom’a güveniyoruz! Teknoloji pandemi sürecinde en iyi şekilde hizmetlerimizi sürdürmemize ve çevremize ulaşmamızda yardımcı oldu.

 

Ufak Bir Değişiklik ile ANAMED Kütüphane Konuşmaları!   
   
Olağanüstü koşullar, hızlı adaptasyon ve esneklik gerektirirDüzenli olarak her ay gerçekleşen ANAMED Kütüphane Konuşmaları yaşanan gelişmelere uyum sağladı; Nisan, Mart ve Haziran konuşmaları teknolojiden yararlanılarak Zoom platformu üzerinden canlı ve çevrimiçi şekilde gerçekleştirildi.  
 
Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve yurtdışından katılan dinleyiciler ile ANAMED Kütüphane Konuşmaları yaklaşık iki buçuk saat sürdü.  

 

14 Nisan 2020 tarihinde, AKMED Direktörü değerli Prof. Dr. Oğuz Tekin, Hellenistik Dönem’de agoralar, sikkeler ve terazi ağırlıklarının öneminden bahsetti. Konuşmanın moderatörü İstanbul Üniversitesi’nden Aliye Erol Özdizbay’dı. 5 Mayıs 2020 tarihinde, Koç Üniversitesi Tarih bölümünden  Dr. Can Nacar, Osmanlı İmparatorluğu’nda, 1872-1912 arasında, tütün işçileri ve sermaye üzerine yaptığı araştırmaları sundu. Konuşmanın moderatörlüğünü Koç Üniversitesi’nde Doktora Sonrası Araştırma Görevlisi olan Akın Sefer yapmıştır. 2 Haziran 2020 tarihinde, VEKAM Direktörü Prof. DrFiliz Yenişehirlioğlu ve Başkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Billur Tekkök sanat ve müzecilik hakkında Tekfur Sarayı Kazıları ve Müzeleştirme Çalışmaları temalı konuşmayı gerçekleştirdiler. Tüm konuşmaların kayıtlarını (Türkçe) ANAMED Kütüphanesi Soundcloud hesabında ve daha önceki konuşmaların listesini ise ANAMED Kütüphanesi’nin websitesinde bulabilirsiniz 

 

ANAMED Kütüphanesi Webinar’ları 

 

Bildiğiniz üzere yıl boyunca farklı araştırma etkinlikleri ve eğitim faaliyetleri düzenliyor ve destekliyoruz. Özellikle son 3 aydır, ANAMED bursiyerlerinin araştırma becerilerinin geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlayan webinar serileri düzenledik. Webinar serileri Koç Üniversitesi Kütüphane ekibi tarafından, Araştırmacı Gelişim Webinarları adı altında uzaktan erişimle gerçekleştirildi. 

 

 

Play tuşuna basın ve dinleyin! Podcast yayınlarımız başladı! 

 

ANAMED Kütüphanesi ekibi, kütüphanecilerin, arşivcilerin, kullanıcıların bir araya gelip, meslekleri, araştırmaları, meraklarıyla ilgili paylaşmak istedikleri çeşitli konular üzerinde konuşabilecekleri ANAMED Library Podcast: Burada Konuşmak Serbest yayını ile ilgili çalışmalarına başladı. ANAMED Library Podcast’ının amacı, kütüphane ve arşivlerdeki gelişmeleri, projeleri, yenilikleri, görüşleri daha fazla kişiyle paylaşmayı sağlamaktır. Kütüphane, arşiv ve araştırmayla ilgilenen herkese açık bir yayınSpotify’dan takip edebilirsiniz. 

Bir Konferans Nasıl Organize Edilir Biliyoruz! – Bize Katılın!

 

Koç Üniversitesi Kütüphaneleri, Uluslararası Arşiv Haftası kapsamında 9 Haziran 2020’de “Dijital Dönüşümler: Arşivleri Birden Çok Yönden Analiz Etme” başlıklı çevrimiçi bir konferans düzenledi. 
Zoom aracılığıyla gerçekleşen etkinlikte, farklı mesleklerden insanların bir araya gelerek arşivlerin dijitalleştirilmesiyle ilgili çeşitli görüşler ortaya koymuşlardır. Gerçekleşen üç oturumda eğitimin, bağışın ve arşiv uygulamalarının ve de son olarak kullanıcıların ve yasal unsurların dijital dönüşüm üzerinde oynadıkları rolleri kapsamlıca tartışılmıştır. Konferansa, ABD, İngiltere ve Türkiye’den katılan seçkin konuşmacılar arşiv dünyasına dair birikimlerini paylaşmışlardır. 

 

 
Konferansın video kaydına Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi’nin Youtube sayfasından, ses kaydını da Anamed Kütüphanesi’nin SoundCloud hesabından erişebilirsiniz.  

 

 

 

Görünürlüğümüzü arttırmak ve koleksiyonumuzu genişletmek 

 

ANAMED Kütüphanesi Websitesi İçerik ve Üyelik Prosedürü Güncellemesi 

 

2018’den bu yana sahip olunan dış üyelik politikası ve çevrimiçi üyelik başvuru sistemini ve ANAMED Kütüphanesi web sitesi içeriğinin tamamını kütüphane ekibi kontrol etti, yeniden değerlendirdi, gözden geçirdi ve ANAMED Kütüphanesi’nin içeriğine göre güncelledi. İç prosedürler de (örneğin, dosyalar, veriler, günlük görevler) bu süreçte güncellenmiştir. 

 

Koleksiyon Geliştirme 

 

ANAMED Kütüphane personeli, kütüphane koleksiyonuna yeni çıkan basılı ve elektronik kaynakları ekleyerek koleksiyon geliştirmeye katkı sunmaya devam ediyor. Kütüphane üyeleri tarafından yapılan tüm öneriler de ayrıca toplanıp, değerlendiriliyor. Bununla ilgili olarak Haziran 2020’de son yapılan kitap ihalesinde bu yeni istekler sunulmuştur.  

 

 

Alanında aktif ol ve becerilerini güçlendir 

 

Hayat boyu öğrenme bizim için önemlidir ve çalışmalarımızı teşvik eden ve becerilerimizi geliştiren etkinliklere aktif olarak katılmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda ANAMED Birim Kütüphanecimiz İrem Ünal, ANKOS Link 2020 Konferansı için “Kütüphanelerde Yapay Zeka Örnekleri: Araştırma Koçu Robotlar” başlıklı bir poster hazırladı. Covid 19 salgını sebebiyle iptal edilmek zorunda kalan konferansa kabul edilen posterlerin sunumları 21 Mayıs 2020 Cuma günü GoToMeeting aracılığıyla gerçekleştirildi. Birim Kütüphanecimiz İrem Ünal da bu sunumu gerçekleştirenlerden biriydi. 
Kütüphanenin sadece ders çalışmak için olduğunu kim söyledi? Bizler de misafir ağırlayabiliriz! 

 

25 Şubat 2020’de, yirmi İsveç Araştırma Enstitüsü yöneticisi, İstanbul’a yapılan eğitim ziyareti kapsamında ANAMED’i ziyaret etti.