ANAMED Direktörü’nden – Kış 2022

 

 

Akademik yılın üçte ikisini tamamladığımız şu günlerde, ANAMED’in etkinlik programı dopdolu bir şekilde sürüyor. Yıllık programlar kararlı bir şekilde yüz yüze başlamışken, virüs değişkenlerinin ülkemizde yükselmesi ve yavaş yavaş düşmesiyle birlikte, son çalışmalar daha ziyade hibrit yöntemlerle gerçekleştiriliyor.  

 

Bursiyerlerimiz canla başla araştırma ve yazma çalışmalarını sürdürüyor, her hafta çevrimiçi ortamda bir araya gelip sunumlar yapıp tartışıyor. ANAMED Kütüphanesi fiziksel hizmetlerini, kitap raflarını ve çalışma yerlerini kullanıcılarına yeniden açmışken, “ANAMED Konuşmaları” ve “ANAMED Kütüphane Konuşmaları” serileri ile ANAMED Blog ve kütüphanenin süregelen podcast yayınları ile çevrimiçi içerikler sunmayı sürdürüyor. ANAMED’in Yayın Ofisi, büyük ölçüde perde arkasında geçekleştirdiği çalışmalar sonucunda 15. Uluslararası ANAMED Yıllık Sempozyumu’nun İngilizce bildiri kitabı Winds of Change: Environment and Society in Anatolia’yı (İstanbul: Koç Üniversitesi Yayınları, 2021) yayımladı. Kısa bir süre önce gerçekleştirilen 14. Uluslararası ANAMED Yıllık Sempozyumu ve daha önceki 8. Sempozyum’a ait bildiri kitapları da yakında yayımlanacak. Dr. Amanda Phillips (Virginia Üniversitesi) ve Dr. Ivana Jevtic (Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü) tarafından düzenlenen ve Barakat İslam Sanatı Vakfı sponsorluğunda düzenlenen uluslararası tekstil çalıştayına ek olarak, ANAMED, salgının başlangıcından bu yana düzenlediği ilk sergisi “Geçmiş ve Şimdinin Buluşması: Fotoğrafik Bir Keşif”i geçtiğimiz günlerde açtı.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANAMED Galerisi’nin 10. yılına denk gelen bu 23. sergide fotoğraf sanatçıları Bruno Vandermeulen (KU Leuven) ile Danny Veys’in (LUCA, School of Arts, Brüksel) çalışmalarının yanı sıra, Ömer M. Koç Koleksiyonu’ndan ödünç alınan 19. yüzyıl fotoğraflarının tarihi baskıları ve albümler yer alıyor. Fotoğraflar, tarihi ve teknik çerçeveyi aktaran Sagalassos Arkeolojik Araştırma Projesi Direktörü Jeroen Poblome ve Meşher Direktörü Bahattin Öztuncay’ın yardımıyla anlatılıyor. Sergiye verdikleri paha biçilmez destek için Vehbi Koç Vakfı’na, Ömer M. Koç’a, Yapı Kredi Yayınları’na, KU Leuven’e, LUCA School of Arts’a ve Sagalassos Arkeolojik Araştırma Projesi’ne son derece müteşekkiriz. 

 

ANAMED’in Mart sonu programının bir sonraki organizasyonu, Dr. Lucienne Thys-Şenocak ve Dr. Inge Uytterhoeven (Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü) tarafından düzenlenecek 16. Uluslararası ANAMED Yıllık Sempozyumu (IAAS) “Hastalık Mekânları, Şifa Alanları: Çağlar Boyunca Anadolu’da Sağlık Hizmetlerinin Yapılanması” olacak. Bunun sonrasında ise göz açıp kapayıncaya kadar online ve yaz programlarının zengin içeriklerinin sunulduğu yaz rutinine girmiş olacağız. 

 

Mevsimler hızla gelip geçerken, ANAMED’in yenilerini de sayalım. Daha önce Suna Kıraç Kütüphanesi’nin Kıdemli Araştırma ve Referans Kütüphanecisi olarak görev yapan yeni ANAMED Kütüphane Sorumlusu Çiğdem Yıldırım’ı aramızda görmekten mutluluk duyuyoruz. Proje ve bursiyerlere gelince, Dr. Erica Rowan (Ana Araştırmacı, Royal Holloway, University London – RHUL) ve Dr. Christina Luke’nin (Eş Ana Araştırmacı, Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü) UK Arts and Humanities Research Council tarafından fon sağlanan “Gıda ve Toplum Projesi”nin iki yeni RHUL-ANAMED Proje bursiyerini desteklediğini duyurmaktan da mutluyuz: Dr. Jessica Feito ve Dr. Gülşah Şenkol. Diğer iki doktora sonrası bursiyeri olan Dr. Alper Aşınmaz ve Dr. Xin Hong ise, tarihî hava fotoğraflarının ortorektifikasyonunu üstelenip diğer dijital koleksiyonları linked open data (LOD) protokolleri aracılığıyla bağlayarak ANAMED’in “Linking Anatolian Pasts” (LAP) girişimine destek sağlıyorlar. Son olarak, 2022 yılının başlamasıyla, 2019–2021 Danışma Kurulumuzun katkılarını şükranla takdir ediyor, en yeni üyelerimiz ile birlikte hizmet vermeyi sürdürenlere de teşekkür ediyoruz. ANAMED’in 2022–2024 Danışma Kurulu aşağıdaki değerli akademisyenlerden oluşuyor: 

 

  • – Suna Çağaptay (Bahçeşehir Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi) 

  • – Zeynep Çelik (Columbia University) 

  • – Piraye Hacıgüzeller (Antwerp University) 

  • – John Haldon (Princeton University) 

  • – Shirine Hamadeh (Koç Üniversitesi) 

  • – Barbara Horejs (Austrian Academy of Science, Austrian Archaeological Institute)  

  • – Ivana Jevtic (Koç Üniversitesi) 

  • – Yonca Köksal (Koç Üniversitesi) 

  • – Nikos Kontogiannis (Koç Üniversitesi, Dumbarton Oaks) 

  • – Christina Luke (Koç Üniversitesi) 

  • – Rana Özbal (Koç Üniversitesi) 

  • – Andrew Peacock (St. Andrews University) 

  • – Felix Pirson (Alman Arkeoloji Enstitüsü, Istanbul) 

  • – Kerem Tınaz (Koç Üniversitesi) 

  • – Inge Uytterhoeven (Koç Üniversitesi) 

  • – Stefan Winter (Koç Üniversitesi) 

  • – Ali Yaycıoğlu (Stanford University) 

  • – Sara Nur Yıldız (University of Florence) 

 

ANAMED’in başarılı bir araştırma merkezi olmasında önemli katkıları olan tüm üyelere teşekkürü borç biliriz. Önümüzdeki yıllarda gerçekleşecek verimli iş birliği çalışmalarını sabırsızlıkla bekliyor ve ANAMED ailesinin tüm üyelerini yüz yüze, sanal olarak ya da hibrit ortamda yakında görmeyi umuyoruz!  

 

 

Chris Roosevelt 

ANAMED Direktörü